Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

"Gemeente heeft geen fouten gemaakt bij bouwproject in De Rijp"

19 juli 2018, 18.02 uur · Aangepast 19 juli 2018, 18.21 uur · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

ALKMAAR De gemeente Alkmaar vindt dat er geen fouten zijn gemaakt bij het bouwproject De Tweemaster in De Rijp. Dat verklaart woordvoerder Wouter Kraakman tegen NH Nieuws.

Bewoners van de Boeijerstraat in De Rijp waren onaangenaam verrast toen ze hoorden dat er zou worden gebouwd. Echter konden ze hun bezwaren niet meer uiten, omdat de bezwaartermijn was verlopen. De gemeente had deze bouwplannen digitaal aangekondigd, maar niet in de huis-aan-huiskrant. "In het bestuursrecht en de gemeentewet staat duidelijk dat dat wél had gemoeten, zodat iedereen het had kúnnen weten", zei Stefan Bommer namens de bewoners eerder tegen NH Nieuws.

Er is 'het nodige misgegaan', erkent de gemeente, maar die is tegelijkertijd 'niet van mening dat er fouten zijn gemaakt'. "De procedure is correct gevolgd", aldus Kraakman. "De bewoners hebben na de sluiting van de zienswijzetermijn nog bezwaren geuit tegen het plan."

Op de vraag of bouwplannen in de toekomst wel weer in de huis-aan-huiskrant worden gemeld, antwoordt Kraakman ontkennend: "De gemeente heeft de gangbare procedure gevolgd ook ten aanzien van de publicatie. Een aantal jaren geleden is besloten alleen digitaal te publiceren van de officiële mededelingen en niet meer in de Stadskrant."

Lees ook: Omstreden bouwproject De Rijp wordt aangepast, bewoners tevreden met handreiking

Projectontwikkelaar Bot Bouw is met de bewoners in overleg gegaan om alsnog zoveel mogelijk tegemoet te komen aan hun wensen. De Rijpers zijn er niet op tegen dat gebouwd gaat worden, maar hebben wel bezwaren tegen dit bouwplan. Bommer: "Er zijn nu al onvoldoende parkeerplekken, en straks wordt dat probleem alleen maar groter. Er verdwijnt ontzettend veel openbaar groen en speelgelegenheid. Verder is de nieuwbouw te kolossaal én kunnen we straks niet meer naar onze bootjes in de gracht omdat de grond die nu toegang geeft, ook verkocht is."