Noord-Holland

NL
V

Vriendinnen halen zwemmend geld op ter nagedachtenis aan Vera: "Ze zou trots op ons zijn"

19 juli 2018, 18.07 uur · Aangepast 20 juli 2018, 11.35 uur

HAARLEM Een hechte vriendinnengroep uit Haarlem verloor in 2016 Vera uit haar midden. De twintiger overleed toen aan bijnierschorskanker. De moeder van Vera wees het overgebleven vijftal op Swim to Fight Cancer in Haarlem. Op 16 september: de dag van het afscheid van Vera. En met een route door de grachten die twee keer langs het ouderlijk huis van Vera loopt. "Dit was voorbestemd. We móesten hieraan meedoen."

Vera viel in 2016 weg uit deze hechte vriendinnengroep. Zij overleed aan bijnierschorskanker na een intensieve, pijnlijke laatste maanden. De groep had een geuzennaam met een knipoog,  'De Slettenbrigade', en zag elkaar wekelijks.   

De overgebleven vijf doen nu mee aan Swim to fight cancer, op 16 september in Haarlem. Ter nagedachtenis aan Vera, en om geld op halen voor onderzoek naar kanker. 

Querine: "Ik denk dat ze eerst heel hard zou hebben gelachen omdat ze ons niet in de vieze grachten ziet zwemmen. Ik denk dat ze het prachtig zou vinden dat wij dit doen om haar verhaal door te vertellen en nog zo veel kunnen doen voor haar. Voor wat ze heeft meegemaakt." En vriendin Gaby: "Ze zou supertrots op ons zijn geweest."

Brechje vertelt over de eigen wil van Vera en dat ze haar eigen pad koos. Querine: "Ze was als een boeddha tussen ons in. Ze stond altijd voor iedereen klaar."

Emotioneel moment
Het wordt een emotionele dag op 16 september in Haarlem. Het is precies de dag waarop het afscheid van Vera was, met een grote bijeenkomst in de Orangerie in Elswout. Een beladen plek waar de vriendinnen komen om bij te praten over Vera. En tijdens de Swim to Fight Cancer zwemmen de vriendinnen twee keer langs het ouderlijk huis van Vera. "Dat wordt een emotioneel moment."

Wil je de vriendinnengroep steunen? Dat kan via deze link

NH Nieuws