Ga naar Content

Vrijwilligers zijn dragende krachten Beverwijkse Young Art Festival: "Iedereen voegt iets toe"

BEVERWIJK De meest bijzondere culturele creaties schieten deze week in Park Westerhout weer als paddenstoelen uit de grond. Maar als Xander Blankert tijdens de opbouw van het Young Art Festival iets moet noemen waar hij trots op is, dan zijn het wel de vrijwilligers. "Dat maakt dit uniek in de regio."

Blankert wijst op meer dan tweehonderd vrijwilligers die - met een klein of groot aandeel - ongedwongen werken aan het festival. "Dit staat of valt allemaal met de mensen die het vrijwillig opbouwen", legt hij uit. Een springplank vooral voor jonge kunstenaars, stelt Blankert. "En het bijzondere is hier: er gaan mensen weg en er komen weer mensen bij. Dat is waar het festival op kan blijven draaien."

Lees ook: Young Art treft maatregelen vanwege droogte

Artistiek leider op het festival is Pam Toonen, al vanaf de tweede editie een van de dragende krachten. "Dit is een plek met ontzettend veel impact op de cultuur in de regio, want voor Young Art was hier niets", vertelt ze. "Iedereen voegt iets toe. Mensen raken hier geïnspireerd om te kiezen voor wat ze echt leuk vinden om te doen. En wat wel zo gaaf is: al ongeveer twintig mensen van Young Art zijn inmiddels afgestudeerd aan een professionele kunstacademie", aldus Pam.

Vrijdag start het tweedaagse culturele festival. Klik hier voor het complete programma aan film, theater en muziek.

Foto: NH / Dennis Mantz