Ga naar Content

Subsidie ondersteunt lokale energiecoöperaties

19 juli 2018, 13.59 uur · Aangepast 19 juli 2018, 14.19 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND De provincie stelt geld beschikbaar voor bewonersverenigingen die zonne-energiesystemen opzetten of gezamenlijk hun woningen laten isoleren. Er is 1 miljoen euro beschikbaar voor de komende drie jaar. De subsidie is alleen bedoeld voor organisatiekosten, zoals de huur van apparatuur of een deskundige, en mag niet worden ingezet voor de aanschaf van zonnepanelen of windmolens.

In Noord-Holland zijn meer dan 50 lokale energiecoöperaties actief. Dat zijn bijvoorbeeld bewonersverenigingen die zonne-energiesystemen opzetten of gezamenlijk woningen laten isoleren. De coöperaties worden gerund door vrijwilligers die vaak maar beperkt tijd of geld hebben, of specifieke kennis missen.

Met de subsidie kunnen ze een deskundige of apparatuur inhuren, zoals een warmtebeeldcamera. Ook zaalhuur, het trainen van leden of kennisuitwisseling valt onder de regeling. Per aanvraag wordt maximaal 10.000 euro vergoed.  

Verduurzamen
Gedeputeerde Joke Geldhof: "Lokale energiecoöperaties zijn belangrijk, omdat ze de drempel voor bewoners om mee te doen aan het verduurzamen van hun huis verlagen. Het zijn organisaties voor en door burgers. Met deze regeling willen we helpen hun gezamenlijke projecten sneller van de grond te krijgen. Dat is hard nodig."