Ga naar Content

Fouten bij chemische bedrijven openbaar

19 juli 2018, 11.58 uur · Aangepast 19 juli 2018, 16.02 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

HAARLEM De provincie Noord-Holland gaat per 1 september overtredingen van risicovolle bedrijven openbaar maken. Dit gebeurt op de website van de Omgevingsdienst Noorzeekanaalgebied (OD NZKG).

De Provincie wil duidelijk maken hoe deze bedrijven gecontroleerd worden, hoe de handhavers te werk gaan en wat er met de resultaten gebeurd. Met name voor omwonenden moet het duidelijk zijn wat de Provincie doet met overtredingen en hoe de veiligheid gewaarborcht wordt.  

Gedeputeerde Adnan Tekin: “Voor een gezonde leefomgeving is het geven van transparantie en rekenschap van groot belang. Dat geldt ook voor bedrijven. Door dit besluit zullen bedrijven zich nog meer bewust zijn van hun overtreding. Ik zie dit dan ook als een preventieve maatregel waarbij zowel het milieu als de omgeving baat bij hebben.”

Welke bedrijven
De openbaarmaking van de zogeheten handhavingsbesluiten geldt in eerste instantie voor bedrijven die behoren tot de zwaarste milieucategorie zoals Tata Steel in IJmuiden, Vopak Oiltanking en Sonneborn in Amsterdam. Het gaat hierbij om bedrijven waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig (kunnen) zijn of chemische producten worden geproduceerd.

Het is de taak van de provincie om de omgeving en het milieu te beschermen tegen rampen en zware ongevallen en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied houdt, namens de provincie, toezicht en handhaaft indien nodig.