Ga naar Content

Grootste aantal bioboeren in Flevoland

19 juli 2018, 11.26 uur · Aangepast 19 juli 2018, 11.56 uur
Door: · Foto: Shutterstock

LELYSTAD Het aantal biologische landbouwbedrijven is, na jaren min of meer stabiel te zijn geweest, in een jaar tijd met bijna 20 procent toegenomen. Vooral in Flevoland zitten veel biologische boeren, blijkt uit cijfers die het CBS op verzoek van LocalFocus heeft verstrekt.

Uit de cijfers  blijkt dat Flevoland de hotspot is als het gaat om biolandbouw. Van de vijf gemeenten met de meeste biologische landbouwbedrijven liggen er drie in die provincie: Lelystad, Dronten en Noordoostpolder. De provincie telt meer dan tweehonderd van die bedrijven, ruim een tiende van alle bioboerderijen in Nederland. 

Dronten kent in absolute zin de meeste biologische landbouwbedrijven: 81. Daarmee maakt deze vorm van landbouw een vijfde uit van het totale aantal landbouwbedrijven in de gemeente. In een jaar tijd nam het aantal bioboeren in de gemeente met vijftien toe.

De Metropoolregio telt bijna 100 biologische landbouwbedrijven. In de meeste gemeenten schommelt het aantal tussen de 2 en 7 bedrijven die biologisch boeren. Maar er zijn ook gemeenten met geen enkel biologisch landbouwbedrijf zoals Beverwijk en Bloemendaal.

In een recent rapport concludeert stichting Bionext dat vooral de zuivelsector bezig is met een biologische inhaalslag. Bionext is een samenwerkingsverband tussen biologische boeren, tuinders, producenten en winkels. Meer dan de helft van de omschakelaars naar biologisch bestaat volgens hun gegevens uit melkveehouders. 

Dat zou te maken hebben met de afschaffing van het melkquotum in 2015. Nadat dat plafond voor het hoeveelheid melk die boeren mochten produceren verviel, nam de productie en dus het aanbod toe. Het bedrag dat boeren kregen voor hun melk nam tegelijkertijd af. De prijs die boeren krijgen voor biologische zuivel is redelijk stabiel gebleven wat ook een reden zou zijn voor boeren om over te schakelen op biologisch.