Ga naar Content

Stichting Hells Angels Haarlem raakt clubhuis definitief kwijt

18 juli 2018, 18.38 uur · Aangepast 19 juli 2018, 00.41 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM De Stichting Hells Angels Haarlem is vandaag veroordeeld voor het 'faciliteren van een criminele organisatie' en raakt daarmee het clubhuis aan de Baljuwslaan kwijt. Een groot verlies voor de motorclub dat een thuisbasis kwijtraakt. Maar een klein lichtpuntje is er wel: van de opbrengst uit de verkoop van het clubhuis hoeft de stichting een klein deel aan de Staat te betalen: 50.000 euro.

Al sinds de inval in het clubhuis in januari 2017 is het pand gesloten. De gemeente Haarlem wil sluiting niet opheffen. Daartegen voert de stichting een civiele rechtszaak tegen de gemeente.

Dit betekent dat de Stichting Hells Angels straks geen clubhuis in bezit heeft. Maar wel veel geld op de bankrekening. Het is nog maar de vraag voor hoe lang. Volgend jaar begint een civiele procedure tegen alle Hells Angels in Nederland om ze te verbieden. 

Coke en kogel
Het clubhuis staat er sinds 1979 en is op zich een Hells Angels-museum te noemen. Er zijn veel wapens tentoongesteld en er staat veel op de muur geschilderd zoals de term Omerta (zwijgplicht) en Dequiallo (beloning voor geweld tegen overheidspersoneel). In het clubhuis is vorig jaar cocaïne aangetroffen bij de inval en er is een kogel in een van de muren aangetroffen. Die zou daar zijn afgevuurd.

De rechtbank wilde de stichting niet ontzien en pakt het clubhuis naast het station af. He clubhuis was immers de basis van waaruit de Hells Angels, volgens de rechtbank, 'ontwrichtend en ondermijnend' opereerden in de maatschappij. De stichting wist ervan en deed er niets aan, aldus de rechters.