Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Hells Angels: "Rechtbank is bezig met politiek proces"

18 juli 2018, 18.40 uur · Aangepast 19 juli 2018, 00.42 uur · Foto: ANP

AMSTERDAM Voor het eerst na anderhalf jaar rechtszittingen lieten aspirant-leden, andere Hells Angels en sympathisanten zich vandaag zien bij de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. In januari vorig jaar pakte de politie alle leden van Hells Angels Haarlem op tijdens een inval in het clubhuis. Vandaag was voor het eerst zwaar motorgeronk in Osdorp te horen toen deze groep zes Hells Angels steunden die vandaag veroordeeld werden. "Een politiek proces en een politieke veroordeling", concludeerde de groep supporters na de uitspraak.

Er was veel politie op de been om de veroordeelden en hun supportgroep buiten in de smiezen te houden. De zes kregen een jaar celstraf, maar door aftrek van voorarrest en proeftijd mochten ze vrij naar buiten. Sommigen hadden tassen bij zich, omdat ze rekening hielden met een gang naar de gevangenis. 

Trio laten vallen
Opvallend was ook dat de groep op de publieke tribune zich niet liet zien toen de drie kopstukken eerder op de dag hun vonnis moesten aanhoren. Zij kregen 5, 7 en 9 jaar onvoorwaardelijke celstraf opgelegd. Door afwezig te blijven bij de veroordeling van het trio, dat bij aanhouding leiding gaf aan de motorclub, lieten ze zwijgend zien dat ze de drie hebben laten vallen.

Volgend jaar begint een civiele procedure waarmee het OM wil proberen Hells Angels in heel Nederland te verbieden. Dat is eerder bij Bandidos en Satudarah gelukt. De cliënten, die leiding gaven aan de Hells Angels, van advocaat Remco Kint kregen vandaag celstraffen van 7 en 9 jaar opgelegd. Ook de vrouw van de president van de motorclub is zijn cliënte en die kreeg een straf van 2 jaar opgelegd. Kint snapt wel dat het publiek sprak over een politiek proces. "Ik moet constateren dat dit naadloos past in het politiek klimaat in Nederland. Dat geldt ook voor de civiele zaak en het regeerakkoord besteedt er ook aandacht aan."

Lees ook: Celstraffen tot negen jaar voor Hells Angels-kopstukken

Over de vonnissen is Kint duidelijk. "De rechtbank is deels de goede weg ingeslagen, maar de verdediging is nog lang niet tevreden. Er waren forse eisen neergelegd van 14 en 10 jaar en dat heeft de rechtbank nu teruggebracht naar 9 en 7. En Lysander de R. is vrijgesproken van brandstichting aan de burgemeestersauto. Maar de verdediging is nog lang niet tevreden en ziet een eventueel hoger beroep met vertrouwen tegemoet."