Ga naar Content

Groene achtertuin voor grote steden

18 juli 2018, 17.50 uur · Aangepast 19 juli 2018, 18.31 uur
Door: · Foto: Shutterstock

WATERLAND Amsterdam Wetlands, onder die naam wordt 12.000 hectare topnatuur ontwikkeld tussen Amsterdam en Alkmaar. Een polder en moerasgebied dat in 2050 de achtertuin van overvolle steden moet zijn.

De samenwerkende natuur- en recreatieorganisaties, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland, gaan aan de slag met een concreet plan voor de Amsterdam Wetlands.

Er moet snel een einde komen aan de bodemdaling en dat betekent dat de waterstand niet meer kunstmatig laag gehouden mag worden. Want door de lage waterstand verteert het veen, klinkt de grond in en daalt de bodem. De nu nog versnipperde natuurgebieden moeten in 2050 omgetoverd zijn tot één groot gebied van 12.000 hectare natuur. Een gebied zo groot als 24.000 voetbalvelden.

Daar moet ruimte komen voor de otter, de purperreiger en zeearend. Door goed water- en natuurbeheer moeten er recreatiemogelijkheden ontstaan die van Amsterdam Wetlands de groene achtertuin van Laag-Holland maken

Uiteindelijk moet Amsterdam Wetlands in 2050 een bijzonder gebied zijn met historische dorpjes, spannende sloten en meren en natuurparels met veel water- en weidevogels. Dé plek om het drukke stadsleven te ontvluchten en wandelend, kanoënd, fietsend frisse lucht op te doen. Of om als toerist Nederland waterland te leren kennen.