Ga naar Content
Noord-Holland

Omwonenden Toolenburgerplas starten actie voor toezicht bij het water

18 juli 2018, 16.15 uur · Aangepast 18 juli 2018, 17.00 uur
Door: · Foto: HFV / Eric van Lieshout

HOOFDDORP Inwoners uit Hoofddorp zijn een actie gestart om ervoor te zorgen dat er toezicht komt bij de Toolenburgerplas. Afgelopen weekend nog ging het fout toen een jongetje van vier in de plas verdronk.

De gemeente ziet zich niet genoodzaakt om voor toezicht te zorgen omdat het een publieke ruimte betreft. Ouders en verzorgers hebben hun eigen verantwoordelijkheid. "Er is geen potje voor, toezicht is duur", zegt Monique Siemeling. De inwoonster van Hoofddorp wacht niet af totdat er misschien wel geld beschikbaar komt bij de gemeente, maar gaat zelf actie ondernemen. "Iedereen roept maar dat er toezicht moet komen, maar niemand doet wat."

Lees ook: 4-jarige drenkeling uit water gehaald bij plas in Hoofddorp en naar ziekenhuis gebracht

Monique is daarom een actie gestart om zelf, zeker op drukke dagen, voor toezicht te zorgen bij de Toolenburgerplas. Dat kan ze niet alleen en daarom hoopt ze dat mensen, die in een pool met vrijwillige toezichthouders willen rouleren, zich bij haar melden. Daar heeft ze gisteren een speciale Facebook-pagina voor in het leven geroepen. De tragische dood van het 4-jarige jongetje was volgens Monique de druppel. "We krijgen het kindje er niet mee terug, maar we kunnen misschien wel voorkomen dat het een ander kind overkomt", zegt ze vastberaden.

Lees ook: Geschokte reacties na verdrinken peuter in Hoofddorp: "Dit mag je als ouder niet meemaken"

Er meldden zich na haar oproep direct een aantal mensen die als vrijwilliger willen meehelpen aan het vergroten van de veiligheid rond de plas. "Zo heeft een bewoner een crowdfundingspagina aangevraagd, die vandaag is goedgekeurd door de gemeente", laat ze weten. Mensen kunnen daar donaties doen zodat er uiteindelijk twee AED's kunnen worden aangeschaft. Ook andere benodigdheden als vesten, drijvers en badmeesterstoelen zijn meer dan welkom.

Lees ook: Jongetje (4) dat uit Toolenburgerplas werd gehaald is overleden

"Ook mensen die bijvoorbeeld cursussen kunnen geven aan vrijwilligers, zijn meer dan welkom", verduidelijkt Monique. Ze hoopt dat er veel hulp komt en ze de veiligheid iets kunnen vergroten. Als het een succes is bij de Toolenburgerplas, dan zullen ze dit concept ook uitrollen in het Haarlemmermeerse Bos. "Er zijn voor nu minimaal 50 vrijwilligers nodig. Ik zeg niet dat wij kunnen voorkomen dat er nog ongelukken gaan gebeuren, maar extra ogen op drukke dagen die kinderen in de gaten en ouders aanspreken zal zeker helpen."

Mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger kunnen dat hier doen. Donaties kunnen hier achtergelaten worden en heb je materiaal dat bij het toezicht van pas kan komen, dan kun je je melden bij Monique via [email protected].