Ga naar Content

Drukker op de weg bij komst zelfrijdende auto's

18 juli 2018, 16.03 uur · Aangepast 18 juli 2018, 17.06 uur
Door: · Foto: Mouhcin Amattach

NOORD-HOLLAND De komst van zelfrijdende auto's zorgt voor drukkere wegen en minder fietsers en voetgangers. Dat blijkt uit een studie die de provincie en de Vervoerregio Amsterdam hebben laten doen naar de gevolgen van zelfrijdende voertuigen.

Dat volledig zelfrijdende auto’s er aan komen, daar twijfelt niemand aan. Maar de vraag is wanneer. En wat betekent de komst van zelfrijdende voertuigen voor de wegen, de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en de leefbaarheid in de provincie? En wat gebeurt er met het openbaar vervoer in de toekomst?

Aantal scenario's
Onderzoekers van Arcadis en TNO hebben een aantal scenario’s op een rijtje gezet. Daarbij zijn de deskundigen uitgegaan van volledig zelfrijdende voertuigen zonder chauffeur waarbij rijbewijs en rijervaring niet meer nodig zijn. Bij alle mogelijke scenario's blijkt dat meer mensen dan de auto pakken wat zorgt voor meer drukte op de weg. En dus meer kans op tijdverlies door files. Fietsen, lopen en openbaar vervoer worden minder populair.

Anders functioneren
Volgens het onderzoek zal het verkeer en vervoerssysteem structureel anders functioneren dan nu. De scheiding tussen openbaar vervoer en andere vervoersvormen zal waarschijnlijk vervagen en er zullen gemengde systemen ontstaan waarbij reizigers een vervoermiddel delen. Deelauto's zullen bijvoorbeeld taxi's overbodig maken.

Resultaten
De resultaten van de uitgevoerde studie vormen een aanzet voor de Koers Smart mobility die de provincie ontwikkelt en die richting geeft aan het beleid voor de middellange en lange termijn. Provincie en de Vervoerregio nemen de resultaten mee binnen het Smart mobility programma voor de Metropoolregio Amsterdam.