Ga naar Content

Fokker Four vliegt bijzondere herdenkingsvlucht voor oorlogsslachtoffers

SCHIPHOL De vliegers van de Fokker Four, vier historische Fokkertoestelen die altijd samen in formatie vliegen, hebben een bijzondere herdenkingsvlucht gemaakt. Aan de slachtoffers van het bombardement van 17 juli 1943 op de Fokkerfabriek in Amsterdam-Noord, brachten zij een eerbetoon boven begraafplaats De Nieuwe Noorder.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Om 14.45 uur vloog de formatie boven het Fokkermonument op De Nieuwe Noorder, precies het tijdstip van het bombardement op de fabriek op 17 juli 1943. De geallieerden probeerden toen de Fokkerfabriek te bombarderen, die gebruikt werd voor de Duitse oorlogsindustrie. Meerdere bombardementen misten grotendeels hun doel, waardoor honderden burgerslachtoffers in Amsterdam-Noord vielen.

Lees ook: Stichting Fokker Four vliegt historische route naar Schiphol

Voor die slachtoffers vlogen de piloten van de Fokker Four een bijzondere herdenkingsvlucht. Vanuit Lelystad Airport werd koers gezet naar Amsterdam-Noord, waarna tweemaal boven de herdenkingsplechtigheid bij het Fokkermonument in formatie rondjes werden gevlogen.

Missing Child Formation
"Al die jaren na de Oorlog duiken er nog steeds namen op van volwassenen en kinderen die bij de bombardementen zijn omgekomen", vertelt vlieger Robbert van Zwieten, "voor hen hebben wij de 'Missing Child Formation' uitgevoerd. Twee vliegtuigen naast elkaar breken uit de formatie en symboliseren het gat dat is achtergelaten in Amsterdam-Noord."

Schiphol
In een zogenaamde boxformatie, in een vierkant dichtbij elkaar, vloog de Fokker Four toen nog richting Schiphol, waarbij een spectaculaire groet vlak boven de verkeerstoren werd gegeven. Daarna keerde de formatie weer terug naar het thuishonk bij het Aviodrome in Lelystad.

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet