Ga naar Content
Noord-Holland

Hilversumse politici blij met actie Broertjes na communicatiefout Liander

18 juli 2018, 14.05 uur
Door: · Foto: HFV Photo Services

HILVERSUM Politici in Hilversum hebben geschrokken gereageerd op het nieuws dat brandweerlieden zaterdag gevaar hebben gelopen tijdens bluswerkzaamheden aan een transformatorhuisje langs het spoor. "Het had veel fikser kunnen worden."

Door een communicatiefout bij energieleverancier Liander konden brandweerlieden pas uren na een melding van de brand in het transformatorhuisje langs het spoor beginnen met blussen. Liander had - ten onrechte - aan de brandweer doorgegeven dat alle stroom van het pand was gehaald. "De brandweermensen zijn nog net in staat geweest om tijdig, zonder letsel, het pand te verlaten", schreef burgemeester Broertjes in een brief aan de gemeenteraad.

Lees ook: Brandweerlieden transformatorhuis Hilversum liepen gevaar door communicatiefout Liander

"Ik schrok er wel van, het had veel fikser kunnen worden", zegt Annemarie den Daas, fractievoorzitter van D66, tegen NH Nieuws. "Het is goed dat er onderzocht wordt waar dat aan gelegen heeft. Misschien is het een communicatieding geweest, maar het kan ook een technisch ding zijn."

Steek laten vallen
"Het schokt dat Liander blijkbaar een steekje heeft laten vallen", zegt ook Olaf Streutker (CDA). "Ik beschouw dit als een incident, maar verwacht dat het geëvalueerd en geanalyseerd wordt, zodat duidelijk wordt wat we ervan kunnen leren."

Lees ook: Tot vrijdag geen Intercity's in Hilversum vanwege brand in elektriciteitshuis

Ook Frits Vogel van de VVD beaamt dat het niet goed is wat er is gebeurd. "Je moet op een veilige manier en via heldere protocollen een brand kunnen bestrijden. De brandweer kan pas iets doen als de stroom ergens vanaf is gehaald." Hij verwacht dat de burgemeester met de Veiligheidsregio en Liander om tafel gaat zitten voor het maken van een helder protocol.