Noord-Holland

Inmiddels langere acties door beveiligers Schiphol: "Gooi de rolluiken maar dicht"

18 juli 2018, 12.50 uur · Aangepast 18 juli 2018, 14.00 uur

NH Nieuws/ Doron Sajet
NH Nieuws/ Doron Sajet

SCHIPHOL - SCHIPHOL De actievoerende beveiligers op Schiphol bouwen de druk door langere stiptheidsacties te houden op de luchthaven. Dat laat FNV Beveiliging aan NH Nieuws weten na een actie van vier aaneengesloten uren vanochtend vroeg in de securityfilters op Schiphol.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De beveiligers die op Schiphol reizigers en hun handbagage, maar ook koffers in de bagagekelders controleren, voeren al deze hele maand actie voor een betere cao. Hun vakbonden eisen van werkgevers G4S Aviation Security, I-SEC en Securitas meer loon en minder werkdruk voor hun leden. Tot nu toe zijn de acties bij stiptheidsacties gebleven waarbij de beveiligers de regels en voorschriften nauwgezet navolgen, waardoor vertraging voor passagiers kan ontstaan.

Lees ook: Opnieuw actie beveiligers Schiphol: "Voorbarig, want de deur staat wagenwijd open"

Vanochtend was het raak in twee vertrekhallen van Schiphol. Van 5.00 tot 7.00 waren het eerst de securitymedewerkers van I-SEC die een stiptheidsactie hielden. Om 7.00 namen de beveiligers van G4S het stokje tot 9.00 over. "En we blijven escaleren", zegt FNV-bestuurder Tanja Schrijver tegen NH Nieuws, "we zetten de werkgevers onder druk en sluiten werkonderbrekingen niet uit."

Lees ook: 'Enige vertraging' door eerste acties beveiligers Schiphol

De actiebereidheid is groot, volgens Schrijver. Landelijk hebben zich honderden beveiligers aangemeld voor de acties. Want niet alleen op Schiphol, maar ook beveiligers in de Vrije Universiteit in Amsterdam, het UMC in Maastricht en van de waardetransporten in Hoogeveen eisen een betere cao.

"Gooi de rolluiken maar dicht"
"We doen het niet om de passagiers op Schiphol te pesten", aldus de vakbondsbestuurder, "maar tot nu toe hebben de acties nog niet genoeg indruk gemaakt op de werkgevers. Wat ons en de beveiligers betreft worden de acties nu opgeschaald. Sommige beveiligers zijn toe aan werkonderbrekingen. Gooi de rolluiken maar dicht, zeggen ze."