Start van hoofdcontent

CASTRICUM

nl

Museum krijgt bijzondere Romeinse armband van jonge schatzoekers: ''Ik dacht eerst dat ik rijk was''

18 juli 2018, 00.35 uur · Aangepast 18 juli 2018, 00.46 uur

CASTRICUM Toen Stan, Jaap en Lisa drie jaar geleden op een toekomstige bouwplek in Heiloo een stukje metaal in de grond vonden, wisten ze nog niet dat ze iets heel bijzonders in handen hadden. Het bleek te gaan om een Romeinse armband die bijna net zo oud is als onze jaartelling. De armband is inmiddels gerestaureerd en werd vanmiddag overgedragen aan museum Huis van Hilde.

Drie jaar geleden haalden de drie jongeren het sieraad nog met hun blote handen uit de aarde. Maar nu de Romeinse armband gerestaureerd is, zijn handschoenen verplicht. "Het zuur dat op onze handen zit, tast het metaal anders aan'', vertelt archeoloog Silke Lange. 

Scherp oog
Ze was er drie jaar geleden ook bij toen kinderen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen in Heiloo archeologisch onderzoek mochten doen bij een bouwlocatie aan de Kennemerstraatweg in Heiloo. "Kinderen hebben een heel scherp oog en ook erg veel geduld. Ze hebben de grond nauwkeurig onderzocht met schep en troffel en toen deze leerlingen met dit bronzen voorwerp aankwamen, besefte ik meteen hoe bijzonder dit was."

Want het bleek om een Romeinse armbandvan bijna tweeduizend jaar oud te gaan. Een opmerkelijke vondst, want Noord-Holland heeft nooit deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk . "Het is waarschijnlijk een cadeau aan iemand die belangrijk was in deze buurt", speculeert Lange. "Maar het is verder een raadsel hoe het hier in de bodem terecht is gekomen." 

Rijk
Hoeveel de armbrand precies waard is, kan de archeoloog niet zeggen. Maar de jonge Jaap van den Kommer, een van de drie ontdekkers, had zich stiekem al rijk gerekend. "Ik dacht dat ik rijk was en er veel geld mee kon verdienen. Dan koop ik een nieuwe kite. Maar we moesten het weer inleveren." Het sieraad in ieder geval binnenkort te bewonderen in  in het Huis van Hilde in Castricum. "Dat is best speciaal."