Noord-Holland

NL
V

Brandweerlieden transformatorhuis Hilversum liepen gevaar door communicatiefout Liander

17 juli 2018, 22.00 uur · Aangepast 23 juli 2018, 13.34 uur

HILVERSUM Door een communicatiefout van netbeheerder Liander hebben brandweerlieden zaterdag bij de bestrijding van de brand in een transformatorhuis langs het spoor in Hilversum ernstige risico's gelopen.

Dat blijkt uit een brief waarin de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes de gemeenteraad informeert over de gang van zaken rond de brand, die ontstond toen een onderaannemer van ProRail werkzaamheden in het transformatorhuis uitvoerde. 

Spanning uitschakelen
Uit logbestanden blijkt dat de brandweereenheid die 's ochtends rond 9.10 uur als eerst bij het transformatorhuis arriveerde via de meldkamer netbeheerder Liander heeft gewaarschuwd, zo schrijft de burgemeester. Daarbij werd Liander ook verzocht de hoog- en middenspanning in het gebouw uit te schakelen. 

Lees ook: Waarom de brand in het Hilversumse elektriciteitshuis pas na drie uur werd geblust

Nadat Liander via de meldkamer had teruggekoppeld dat de spanning op afstand van het pand was gehaald, begon de brandweer met de voorbereidingen voor de bluswerkzaamheden. Tijdens die voorbereidingen bleek dat er - in tegenstelling tot het bericht van Liander - nog wel hoogspanning op het gebouw stond.  

'Grote impact'
"Gedurende de inzet 'klapte' de brandende kast uit elkaar", schrijft Broertjes. "De brandweermensen zijn nog net in staat geweest om tijdig, zonder letsel, het pand te verlaten. Dit heeft op de eenheden grote impact gehad, omdat dit tot ernstig letsel had kunnen leiden."

Voordat de bluswerkzaamheden konden worden hervat, moest het transformatorhuis eerst volledig spanningsloos worden gemaakt. Daarvoor moesten zowel beheerder ProRail als netbeheerder Liander in actie komen. "Dit proces van afsluiten heeft al met al de nodige tijd in beslag genomen", schrijft de burgemeester. 

Brand meester
Het spanningsloos maken van het pand duurde uiteindelijk tot circa 13.00 uur, waarna de brandweerlieden hun bluswerkzaamheden konden hervatten. Een half uur later werd het sein brand meester gegeven. 

Lees ook: Brandweer start pas na drie uur met blussen van brand in elektriciteitsgebouw Hilversum

De arbo-medewerker van de brandweer heeft het incident gemeld bij de Arbeidsinspectie. Ook ProRail onderzoekt wat er is misgegaan. 

Treinverkeer
Na het uitbreken van de brand werd het treinverkeer tussen Hilversum en Utrecht Overvecht stilgelegd. Uiteindelijk werd het treinverkeer pas rond 15.00 uur hervat. De brand suddert echter wel langer na, want tot en met aanstaande vrijdag rijden er geen intercity's op het traject. 

Lees ook: Tot vrijdag geen intercity's in Hilversum door brand in elektriciteitshuis 

Omwonenden van het transformatorhuis ontvingen tijdens de brand een NL Alert met het verzoek om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Uit metingen is echter gebleken dat er geen schadelijke stoffen in de wijk zijn aangetroffen. Wel is in het transformatorhuis asbest vrijgekomen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat die stof zich niet buiten het pand heeft verspreid. 

Reactie Liander 
Een woordvoerder van Liander laat NH Nieuws weten dat het gebruikelijk is dat er na dit soort incidenten 'uitgebreid onderzoek' wordt gedaan, maar dat er geen inhoudelijke reactie wordt gegeven voordat het onderzoek is afgerond. 

Lees ook: Betrokken partijen gaan brand samen uitzoeken

NH Nieuws