Ga naar Content
Noord-Holland

Hoe Noord-Holland alsnog de beste provincie van het land wordt

17 juli 2018, 19.28 uur · Aangepast 17 juli 2018, 20.42 uur
Door: · Foto: Shutterstock (bewerking NH)

NOORD-HOLLAND Aan de hand van twaalf criteria concludeert het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest dat Noord-Holland de op één na beste provincie van het land is. Een mooi resultaat, maar daar doen wij het natuurlijk niet voor. NH Nieuws zoekt voor je uit wat er in onze provincie moet veranderen om Zeeland van de troon te stoten en om van Noord-Holland de onbetwiste nummer één te maken.

1. Rijkdom
Aan geld geen gebrek in Noord-Holland. Met een bruto provinciaal product dat net zo groot is als het bruto binnenlands product (bbp) van Qatar is Noord-Holland de rijkste provincie van het land. En met een bbp van 52.998 euro per hoofd van de bevolking dragen Noord-Hollanders het meest bij aan de economie. De rijkdom is vooral te danken aan specialistische bedrijven als banken en advocatenkantoren die hoogopgeleid personeel in dienst hebben. Conclusie: leve de Zuidas!

2. Muzikaliteit
Voor het bepalen van de muzikaalste provincie kijkt het blad naar artiesten met noteringen in de Top2000. En wat blijkt? Daar staan bijzonder veel nummers van artiesten van Noord-Hollandse komaf in. Dankzij artiesten als Boudewijn de Groot, Marco Borsato, De Dijk en André Hazes komt onze provincie ook op muzikaal vlak als beste uit de bus. Conclusie: gewoon de hoogste noot blijven zingen.  

3. Toerisme
Ondanks hordes toeristen op de Dam en de Zaanse Schans, staat Noord-Holland wat toerisme betreft op een magere achtste plaats. Een gevolg van de bevolkingsomvang, want Quest gebruikt het aantal toeristische overnachtingen per inwoner als indicator. Het dunbevolkte Zeeland (23,8) gaat daarom aan kop. In Noord-Holland stokt de teller op 4,1 toeristische overnachtingen per inwoner. Conclusie: toeristen niet spreiden, maar in Noord-Holland houden. 

4. Veiligheid
Met een moordcijfer van 10,2 per miljoen inwoners, bungelt Noord-Holland onderaan de lijst van veiligste provincies. Hoewel er in Den Helder, Alkmaar en Haarlem ook wel eens iemand wordt vermoord, is vooral Amsterdam debet aan deze slechte score. Veruit de meeste moorden worden namelijk in de hoofdstad gepleegd. Conclusie: Amsterdam aan Utrecht geven of inwoners van andere provincies massaal van vuurwapens voorzien. 

5. Psychische gesteldheid
Van alle randstedelingen hebben Noord-Hollanders de kleinste kans om de diagnose 'depressie' te krijgen. Alleen Friezen, Groningers en Drenthen gaan optimischer door het leven. Conclusie: de gaskraan niet dichtdraaien, maar de gaswinning juist opvoeren. 

6. Trots 
Ja, West-Friezen zijn trots op West-Friesland en Texelaars zweren bij hun eiland, maar trots op Noord-Holland zijn we niet echt. Alleen Zuid-Hollanders en Flevolanders zijn nog minder trots op hun provincie. Conclusie: Noord-Hollandse scholen verplichten de schooldag te beginnen met Noord-Hollandse volkslied en het hijsen van de Noord-Hollandse vlag. 

Lees ook: Noord-Holland verkozen tot op één na beste provincie

7. Rust en ruimte
Ondanks de aanwezigheid van talloze idyllische plekjes, zal het niemand verbazen dat Noord-Holland slecht scoort op rust en ruimte. Met iets meer dan 0,09 hectare per inwoner hebben Noord-Hollanders ongeveer zes keer minder ruimte per hoofd van de bevolking dan de Drenthen (eerste plaats). Conclusie: nieuw land creëren in de Noordzee (en voorkomen dat het een tweede Flevoland wordt). 

8. Sport
Wat sportief succes betreft eindigt Noord-Holland op een verdienstelijke vierde plaats. Op basis van de resultaten van de laatste Olympische Winter- en Zomerspelen is de kans op sportief succes alleen groter als je uit Friesland, Overijssel of Zuid-Holland komt. Conclusie: investeer in een Noord-Hollands topsportcentrum, of saboteer de klapschaatsen van Leidenaar Kjeld Nuis. 

9. Historisch belang
Van alle Nederlandse historische figuren die in 2004 door KRO-programma 'De Grootste Nederlander' werden opgenomen in een rangschikking, komen de meesten uit Noord-Holland. Zo stond de wieg van wijlen Pim Fortuyn in Driehuis en werd Willem Drees geboren in Amsterdam. Al met al goed voor de eerste plaats. Conclusie: op de ingeslagen weg doorgaan, dus gaat heen en vermenigvuldig u. 

10. Levensverwachting
Waar het aan ligt, is ongewis, maar Zeeuwen hebben de laagste 'sterftekans per duizend inwoners' en daarmee de hoogste levensverwachting. Noord-Holland eindigt na Utrecht en Zuid-Holland op een vierde plek. Conclusie: laat rokende Noord-Hollanders verplicht naar Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht verkassen.

11. Intelligentie 
Met 2,1 Nobelprijzen per miljoen inwoners hoeven Noord-Hollanders alleen de Zeeuwen (2,8 Nobelprijzen) voor zich te dulden. Daarmee is Noord-Holland bijna de slimste provincie van het land. Conclusie: de slimste wetenschappers ter wereld als de wiedeweerga een riante villa in Tuitjenhorn of Jisp aanbieden. 

12. Culinaire hoogstandjes
Ook wat sterrenrestaurants betreft steekt Zeeland (eerste plaats) Noord-Holland (tweede plaats) naar de kroon. Afgemeten naar het aantal inwoners telt Zeeland (28,8 sterren per miljoen inwoners) ruim twee keer zoveel Michelinsterren als Noord-Holland (12,4 sterren per miljoen inwoners). Conclusie: massaal naar Zeeland verhuizen of Zeeland laten annexeren door de Belgen. 

Het volledige onderzoek van Quest lees je in het nieuwste nummer van het blad, dat donderdag in de winkels ligt.