Ga naar Content

'Topstuk' uit Zandvoorts Juttersmuseum gestolen

ZANDVOORT "We waren er heel trots op, wat een helden zijn het hé", zegt Joke Bais van het Zandvoortse Juttersmu-ZEE-um cynisch. Dieven hebben een houten beeld uit het museum gestolen. Het gaat om een skelet, dat in 2005 op het strand werd gevonden. De beeldjes worden gebruikt bij rituele begrafenissen in Mexico.

"Hier stond hij in de hoek. Hij was ongeveer een meter hoog, was zwart-wit gekleurd en had blauwe billen", vertelt Bais. Niemand heeft iets van de diefstal gemerkt. Bais zelf merkte het pas toen ze een rondleiding gaf.

Mexico
Hoe het beeldje in 2005 op het strand is beland, is nog een vraagteken. "Het kan natuurlijk niet dat hij helemaal vanuit Mexico met de stroming deze kant op is gekomen. Ik vermoed dat mensen het hier voor de kust van een boot hebben laten vallen en dat het uiteindelijk bij ons terecht is gekomen." De kleuren waren ook nog goed te zien, wat er op duidt dat het niet al te lang in de zee heeft gedobberd.

Beveiliging
Het is niet de eerste keer dat er iets uit het museum wordt gestolen. Bert Mutter, collega van Bais, maakt meteen even gebruik van de situatie en doet een oproep. "Misschien dat we het kunnen voorkomen als er meer vrijwilligers hier komen werken. Dus mensen, meldt u!" Ook hij is boos over de diefstal. "Ze hebben er helemaal niets aan, hier hadden we er tenminste nog plezier van." Het beeldje deed het altijd goed onder de bezoekers tijdens de rondleidingen. "Dan vertelde ik de kinderen dat, als ze later zouden gaan backpacken in Mexico en zo'n beeldje zouden zien, dat ze hier in Zandvoort hebben geleerd waar het voor dient", vertelt Bais. Het museum heeft aangifte gedaan van diefstal en doet een beroep op de dief, dan wel dieven, om het zo snel mogelijk weer terug te brengen.