Ga naar Content

Almere zoekt plasticfabriek

17 juli 2018, 14.22 uur · Aangepast 17 juli 2018, 15.33 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos

ALMERE De gemeente Almere is op zoek naar een ondernemer die een plasticverwerkingsfabriek wil bouwen in Almere. De fabriek moet moeilijk recyclebaar plastic verwerken tot kunststof paaltjes en steigers. De gemeente belooft deze af te nemen.

Ook in Almere wordt het afval gescheiden opgehaald en worden waardevolle kunststoffen hergebruikt. Maar de helft van het opgehaalde plastic is moeilijk te verwerken en verdwijnt nu in de verbrandingsoven. Zonde van het materiaal en slecht voor het milieu, aldus de gemeente.

Wethouder Jan Hoek: 'De ambitie van Almere is om een stad zonder afval te worden. Dat betekent dat we het materiaal dat we nu nog afval noemen als grondstof gebruiken voor nieuwe producten'. Daarom gaat de gemeente nu actief op zoek naar een bedrijf dat dit lastige plastic in de eigen gemeente wil verwerken.

Innovatiepartnerschap
Om mogelijke kandidaten te verleiden biedt de gemeente niet alleen de ingezamelde grondstof aan, maar neemt ook producten af die ervan gemaakt worden. Zo kan het materiaal gebruikt worden voor onder meer oeverbeschoeiingen, paaltjes en bankjes. Deze gegarandeerde afname moet het makkelijker maken om het initiatief daadwerkelijk van de grond te krijgen. 

Almere ziet dit als een nieuwe manier van aanbesteden en beschouwt zich daarbij als partner voor innovatie. Deze manier van aanbesteden kan gebruikt worden voor de aanschaf van producten die nog niet op de markt beschikbaar zijn of nog niet voldoen aan de gewenste kwaliteit. De gemeente kan samen met het bedrijfsleven actief werken aan innovaties door een ontwikkeltraject te starten.