Ga naar Content

Hilversum herdenkt slachtoffers ramp MH17

HILVERSUM Hilversummers herdenken vandaag de vliegtuigramp MH17 met een korte ceremonie bij het monument naast het stadhuis. Ze leggen zonnebloemen neer. Het is vandaag precies vier jaar geleden dat het vliegtuig met vluchtnummer MH17 neerstortte boven Oekraïne. Alle inzittenden kwamen om het leven, onder hen 15 mensen uit Hilversum.

"Vier jaar geleden alweer was het ook prachtig weer, bijna net zo mooi als vandaag. Maar de dag eindigde in een groot zwart gat. Acht Hilversumse families werden getroffen en drie gezinnen zijn totaal verdwenen", zo begon burgemeester Pieter Broertjes zijn toespraak. 

Lees ook: MH17-monument in Hilversum geplaatst: "Het verdriet is zo groot, dat blijft"

Een aantal nabestaanden was vanochtend aanwezig bij het MH17-monument in Hilversum. Later op de dag is de Nationale herdenking in Vijfhuizen. Ook de Hilversumse pastoor Jules Dresmé sprak iedereen toe. "Het gevoel dat terugkomt, die kilheid van binnen, de woede, de boosheid en het verdriet. Dan staan we hier rond dit bijzondere monument wat ons zo verbindt met hen die de fatale 17 juli 2014 zijn omgekomen."

Lees ook: 298.000 kraanvogels in Hilversum als herinnering aan slachtoffers MH17

Vanaf vandaag zijn ook de 298.000 kraanvogels, als herinnering aan de slachtoffers, in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te zien. 

Foto: NH Nieuws / Joost Lammers