Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Alle hens aan dek bij waterbedrijven door aanhoudende droogte

17 juli 2018, 13.22 uur

NOORD-HOLLAND De waterbedrijven in de provincie zijn volledig in de ban van de aanhoudende droogte en het dreigende gevaar van natuurbranden, zoals de grote duinbrand in Heemskerk gisteren. Zo blijft de oproep om zuinig te zijn met water onverminderd gelden en zijn boswachters zeer alert op het uitbreken van nieuwe branden.

Volgens een woordvoerder van PWN moeten Noord-Hollanders in huis ook rekening houden met lagere waterdruk, zeker nu het warme en droge weer voorlopig aanhoudt. "We zitten er voorlopig nog niet tegenaan dat het water slechts uit de kraan druppelt, maar dat kan in potentie wel gebeuren."

Lees ook: Hitte-alarm waterbedrijven: Wees zuinig met water

De oproep van twee weken geleden, toen PWN mensen op het hart drukte om de tuin niet meer te sproeien en geen badjes voor de kinderen meer te vullen, bracht het waterverbruik aanvankelijk terug. "Op dit moment zien we nog steeds dat er duidelijk meer water verbruikt wordt dan op een ‘gewone’ warme juli-dag", aldus de woordvoerder. "Ons advies om bewust om te gaan met kraanwater geldt dus nog steeds." 

Lees ook: Fles lampolie gevonden bij brandhaard duinbrand Heemskerk

Het waterbedrijf acht het op dit moment niet nodig om delen van het duingebied af te zetten om de kans op een natuurbrand te verkleinen. "Vooralsnog gebeurt dat niet. Onze boswachters surveilleren zoals altijd en zijn erg alert."

Ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is in de greep van de droogte. "We zitten inmiddels in de alertfase", zo valt te lezen op de website van HHNK. "We bereiden ons voor op een verdere verdroging en werken mogelijke scenario's uit."

Lees ook: Brandweer blust grote duinbrand in Heemskerk: ook luchtmachthelikopter ingezet

De alertfase houdt onder meer in dat de dijken goed in de gaten worden gehouden en dat er wordt gelet op schade door de droogte. De 'droogtegevoelige' dijken worden al enige tijd extra gecontroleerd op scheurtjes, laat een woordvoerder van HHNK weten aan NH Nieuws. "Dat moment is nu aangebroken." In totaal gaat het om zo'n 59 kilometer aan veenachtige dijken.