Ga naar Content

Start-ups in de prijzen?

17 juli 2018, 12.12 uur · Aangepast 17 juli 2018, 13.07 uur
Door: · Foto:

NOORD-HOLLAND Twee Amsterdamse en een Haarlemse startup zitten bij de laatste 25 kandidaten voor een finaleplaats in een wereldwijde competitie van groene startende ondernemers. De jaarlijkse competitie van de Postcode Loterij geeft groene startende ondernemers een steun in de rug bij het op de markt brengen van hun groene plannen. 

Twenty, de Amsterdamse start-up produceert herbruikbare flesjes met geconcentreerde toiletartikelen die de consument thuis kan aanlengen. Schoonmaakmiddelen en toiletartikelen, zoals shampoo en tandpasta, bestaan voor ongeveer 80 procent uit water. Door het water pas thuis toe te voegen verklein je de CO2-uitstoot van deze producten omdat er minder transport én minder verpakkingsmateriaal nodig is.

De start-up, The Great Bubble Barrier, uit Amsterdam heeft een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld waarmee plastic in de rivieren wordt afgevangen zodat het niet in de zee terecht komt.

Het koelsysteem van de Haarlemse start-up Asperitas zorgt ervoor dat datacenters hun energieverbruik halveren en de vrijgekomen warmte kunnen omzetten in heet water voor externe partijen.

Recordaantal
Vanuit maar liefst 100 landen dienden een recordaantal van 845 ondernemers hun duurzame businessplan in om klimaatverandering tegen te gaan. Een pre-jury boog zich afgelopen maand over de inzendingen en selecteerde de 25 beste start-ups. Zij zijn nog in de running voor de hoofdprijs van 500.000 euro.

Naast de Haarlemse en Amsterdamse start-ups staan er nog twee andere Nederlandse start-ups in de top 25. Ook zijn er vier Amerikaanse, drie Britse en twee start-ups uit Denemarken, Israël en Kenia genomineerd. Peru, Mexico, India, Finland, Bangladesh, Chili en Cambodja zijn ieder vertegenwoordigd met 1 start-up.