Geschokte reacties na verdrinken peuter in Hoofddorp: "Dit mag je als ouder niet meemaken"

HOOFDDORP - Geschokte en emotionele reacties bij de Toolenburgerplas in Hoofddorp na het overlijden van het 4-jarige jongetje. Hij was gisteren aan het spelen bij het water zonder zwembandjes. Later werd hij door een zwemmer gevonden, gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed de kleuter. "Heel heftig, daar schrik je wel even van."

Onduidelijk is hoe lang hij in het water lag. "Verschrikkelijk, dat is het ergste wat kan gebeuren," reageert een vrouw die met haar man ligt te zonnen. 

Tragisch
Waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer Onno Hoes sprak met de familie. "Het is heel tragisch. Ik sprak met de vader. Het gezin zit elkaar aan te kijken op de bank van: 'wat is ons in godsnaam allemaal overkomen?' Het is heel triest. Onze gedachten zijn bij hen", aldus Hoes. 

Hoe dit kon gebeuren, is niet bekend. "Dit gebeurt in een splitseconde", reageert Hoes. "Er waren familieleden in de buurt en tóch gebeurt zoiets. Een jongetje van vier dat niet kan zwemmen, verdwijnt snel onder water."

Lees ook: Jongetje (4) dat uit Toolenburgerplas werd gehaald is overleden

Een moeder is duidelijk geëmotioneerd door de gebeurtenis. "Ik heb de gebeurtenis ook met mijn kinderen besproken en ze verteld dat ze altijd goed moeten opletten, ook op elkaar. Dit moet je als ouder nooit mogen meemaken. Ik wens de familie veel sterkte."

Lifeguard
Om die reden pleit raadslid Paul Meijer al langer voor een lifeguard. Vorig jaar verdronk een 19-jarige jongen bij de plas. In de gemeenteraad werd het idee twee weken geleden tot zijn spijt afgeschoten. 

Lees ook: Hoes ziet niets in inzet lifeguards Hoofddorp: 'Zorgen alleen voor schijnveiligheid'

"Als je naar een zwembad gaat heb je een badmeester, op strand heb je lifeguards. Het zorgt voor extra veiligheid. Ik heb zelf twee kinderen en weet hoe snel ze uit het gezichtsveld kunnen verdwijnen. Een lifeguard die zo hoog op een stoel zit, heeft veel beter overzicht."

Zwembandjes
De burgemeester is niet van plan om extra maatregelen te nemen na dit incident. "Het biedt allemaal eigenlijk een vorm van schijnveiligheid", zegt Hoes. "Het is niet de echte oplossing. De echte oplossing is gewoon als kinderen niet kunnen zwemmen altijd zwembandjes te dragen, ook al ben je er als ouders en verzorgers bij. En altijd op blijven letten, dat is het enige wat echt helpt."

 

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws