Ga naar Content
Noord-Holland

Collegevragen na 'traag handelen' bij brand in elektriciteitshuis langs spoor Hilversum

16 juli 2018, 22.29 uur · Aangepast 16 juli 2018, 22.42 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM Gemeenteraadslid Bianca Verweij gaat collegevragen stellen naar aanleiding van de vertraging bij het blussen van het transformatorhuis langs het spoor bij Hilversum. Netbeheerder Liander kreeg zaterdag pas rond 11.45 uur het verzoek om een openstaande stroomtoevoer van het elektriciteitshuisje uit te zetten. En dat terwijl de brand al om 9.30 uur was gestart. Als gevolg van de brand rijden er tot vrijdag geen intercity's van en naar Hilversum.

"Dit is een serieus incident dat tot de bodem uitgezocht moet worden, omdat de maatschappelijke en financiële kosten groot zijn", vertelt Verweij tegen NH Nieuws. 

De brand veroorzaakte afgelopen zaterdag veel rookoverlast, waardoor het treinverkeer tussen Hilversum en Utrecht gestremd werd en buurtbewoners werd gevraagd hun ramen en deuren te sluiten. Treinreizigers moesten lang wachten omdat de brandweerlieden pas rond 13.00 konden beginnen met blussen toen de stroom eindelijk van het huisje af was. "Dat was erg frustrerend", aldus woordvoerder Thomas Kors. "We hoopten dat de stroom er met een half uur wel af was."

Lees ook: Waarom de brand in het Hilversumse elektriciteitshuis pas na drie uur werd geblust

Netbeheerder Liander geeft aan direct na de start van de brand een verzoek te hebben gekregen van de Veiligheidsregio om de middenspanning eraf te halen. Binnen vijf minuten was dit gebeurd. Ruimt twee uur later kwam er een tweede verzoek binnen om de laagspanning eraf te halen, ditmaal van ProRail. Door die kabel stond het elektriciteitshuisje nog onder stroom.

Ongeveer drie kwartier later was de stroom ook van deze kabel af en kon er begonnen worden met blussen. Liander geeft aan dat het stroomhuisje van ProRail is en dat de netbeheerder enkel verzoeken uitvoert.

Bovenleiding
Als gevolg van de schade in het stroomhuisje is er minder netspanning op de bovenleiding, intercity's en internationale treinen kunnen daarom niet stoppen in Hilversum. Deze treinen gebruiken veel stroom bij het vertrekken. Die stroom is er op dit moment niet. Sprinters rijden nog wel gewoon, maar zijn korter dan normaal. ProRail heeft vandaag aangegeven nog tenminste tot vrijdag nodig te hebben om de dienstregeling weer op orde te krijgen.

Lees ook: Tot vrijdag geen Intercity's in Hilversum vanwege brand in elektriciteitshuis

ProRail en de Veiligheidsregio willen niet reageren op de reactie van Liander. Ze geven beide aan het onderzoek naar het incident af te wachten. Liander laat weten ook uit te zien naar het onderzoek.

Collegevragen 
Hilversums SP raadslid Bianca Verweij maakt zich zorgen over de schade die als gevolg van de vertraging is geleden. "Realiseer je hoe groot de schade is als die lijn eruit ligt. Dat kost klauwen met geld." Verije gaat daarom collegevragen stellen. "Het is een enorme aderlating. Ik wil de onderste steen bovenkrijgen en de evaluatie met de gemeenteraad bespreken."