Ga naar Content
Noord-Holland

Hoes ziet niets in inzet lifeguards Hoofddorp: 'Zorgen alleen voor schijnveiligheid'

16 juli 2018, 16.25 uur · Aangepast 16 juli 2018, 16.52 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio / Erik van Klaveren

HOOFDDORP Plaatsvervangend burgemeester van Haarlemmermeer Onno Hoes vindt het belangrijk dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen als ze gaan zwemmen in de Toolenburgerplas in Hoofddorp.

De burgemeester reageert in het NH-radioprogramma Lunchroom op het overlijden van het 4-jarige jongetje dat gisterenmiddag uit het water werd gehaald bij de Toolenburgerplas in Hoofddorp.

Lees ook: Jongetje (4) dat uit Toolenburgerplas werd gehaald is overleden

Het nieuws kwam bij Hoes als een schok binnen. "Je kunt het je niet voorstellen." Hij heeft vandaag gesproken met de vader van het jongetje en was diep onder de indruk. "Met alle politieke discussie die ongetwijfeld gaat komen zijn mijn gedachten toch het meest bij de familie van het jongetje."

Lifeguards
Het is niet voor het eerst dat het flink mis gaat in de Toolenburgerplas. Zo verdronk vorig jaar een jongen van 19 in hetzelfde meer. Naar aanleiding hiervan werd twee weken geleden nog gesproken in de gemeenteraad over maatregelen om de plas veiliger te krijgen. Een van de voorstellen was de inzet van lifeguards rondom het meer. Deze zouden de gemeente 35.000 euro gaan kosten. Uiteindelijk werd dit voorstel afgewezen.

Lees ook: Drenkeling (19) die uit zwemplas werd gehaald en werd gereanimeerd overleden

Raadslid Paul Meijer, van partij Fortza Haarlemmermeer, was voorstander van de lifeguards en is nu ook behoorlijk boos nu er wederom iemand verdronken is. "Het is heel erg spijtig dat dit nu weer gebeurt". Volgens hem zouden badmeesters een groot verschil maken. "Een lifeguard geeft wat extra aandacht en meer gevoel van veiligheid." Hij hoopt dat het college naar aanleiding van de gebeurtenis besluit deze badmeesters toch in te gaan zetten. "Er moet gewoon toezicht gehouden worden."

Burgemeester Hoes is het echter niet met Meijer eens dat daar de oplossing ligt. Volgens de burgemeester roept 'zo'n soort baywatch' alleen een gevoel van schijnveiligheid op. Hij vindt dat mensen zich er bewust van moeten zijn en dat ze familie en andere mensen in hun omgeving daarop moeten attenderen. "Het risico zit in zo’n klein hoekje dat je ook met elkaar moet afspreken 'hoe organiseren we dit?'" 

Eigen verantwoordelijkheid
Volgens Hoes zit het in de aard van mensen die in het waterrijke Haarlemermeer wonen om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. "Ik merk dat mensen hier zeggen: jongens, wij hebben wel een eigen verantwoordelijkheid en we moeten opletten."

Hoes verdedigt daarom de keuze van de gemeenteraad twee weken geleden. "Hier is wel een heel diep geworteld gevoel dat we het samen moeten doen en we niet overal politiemensen bij kunnen zetten."

Maatregelen
Volgens de burgemeester zet de gemeente Haarlemmermeer zich wel degelijk in om de zwemplassen veiliger te maken. Zo zijn waarschuwingsborden geplaatst en zijn er plekken uitgekozen waar AED's komen te hangen, waarmee iemand gereanimeerd kan worden.

De burgemeester vindt het belangrijk om het hoofd nu koel te houden. "We laten de emoties even een beetje liggen en we gaan nu praten over het grote geheel." Hij denkt namelijk dat je maatregelen kunt blijven nemen maar benadrukt dat "ongeluk in een heel klein hoekje zit".