Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Brandweer blust grote duinbrand in Heemskerk: ook luchtmachthelikopter ingezet

16 juli 2018, 15.04 uur · Aangepast 16 juli 2018, 20.32 uur

HEEMSKERK Iedereen die zich in het duingebied De Kruisberg bij Heemskerk bevindt, moet meteen het gebied verlaten. Die oproep doet de Veiligheidsregio via Twitter nadat er aan het einde van de ochtend brand is uitgebroken in de duinen.

In de tweet valt verder te lezen dat omliggende wegen worden afgesloten om de hulpdiensten de ruimte te geven. De Rijksstraatweg is vanaf Heemskerk tot aan Castricum afgesloten.

Rond 15.00 uur werd bekend dat er ook een helikopter van de luchtmacht wordt ingezet bij de bluswerkzaamheden, om 15.15 uur werd de helikopter opgemerkt boven het gebied. Eerder liet de Veiligheidsregio al weten aan NH Nieuws dat er zeker dertig brandweervoertuigen zijn opgeroepen. 

Gebied van vierkante kilometer
"De brand woedt nu in een gebied van een halve vierkante kilometer'', aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland. "We hebben groot ingezet vanwege de droogte.''

Lees ook: Groot alarm voor duinbrand Heemskerk: tientallen brandweervoertuigen opgeroepen

">https://twitter.com/VRKennemerland/status/1018812465344376832]

Bussen
De brand heeft ook gevolgen voor het ov in de regio. Zo heeft Connexxion een tijdelijke omleiding ingesteld voor lijn 79, waardoor 'vrij veel haltes zijn komen te vervallen'. "Alle haltes in Castricum zijn sowieso vervallen en deel in Heemskerk", twittert de vervoermaatschappij. 

Ook twee pelotons van de brandweer in Utrecht zijn voor hulp richting Heemskerk gestuurd. Een brandweerman van het korps uit Veenendaal plaatste dit op Twitter: