Noord-Holland

Meer hoogbouw nodig in de Haarlemmermeer: "120 woningen per hectare"

16 juli 2018, 15.25 uur · Aangepast 26 september 2018, 12.07 uur

HOOFDDORP - HOOFDDORP Om de groei in de metropoolregio Amsterdam het hoofd te kunnen blijven bieden, moeten er de komende jaren ontzettend veel huizen bij gebouwd worden. Hoewel er in de gemeente Haarlemmermeer genoeg ruimte lijkt om te bouwen, moet daar volgens polderarchitect Joop Slangen een betere balans komen tussen hoog-en laagbouw. Dat zegt hij in een nieuwe aflevering van 'Bouw Woon Leef Academy'.

"In Hoofddorp staan nu 60.000 woningen en 45.000 daarvan zijn woningen met een tuin. Dat is best veel. Er is toen heel veel gebouwd voor gezinnen, maar de bevolkingssamenstelling verandert en daar moet nu een ander aanbod voor komen", meent Slangen. 

Lees ook: Huizenprijzen rijzen de pan uit: "Huis kopen is lot uit de loterij"

Als stedenbouwkundige werkt hij voor de gemeente Haarlemmermeer. Hij overlegt met projectontwikkelaars en moet ervoor zorgen dat de leefbaarheid in steden en dorpen behouden blijft en zelfs toeneemt. Daarom zal er volgens hem op plekken als Hoofddorp meer de hoogte in gebouwd moeten worden. Waar er nu op veel plekken maar 30 woningen per hectare staan, zullen dat er op meer plaatsen 100 à 120 per hectare moeten worden.

Hij is niet bang dat de aantrekkelijkheid van de regio daarmee in het geding komt. Integendeel: "Je brengt mensen dichter bij elkaar, je maakt daar meer voorzieningen en je houdt daardoor meer ruimte over. Daar kun je het vervolgens groen maken", verklaart hij.

De volledige aflevering van 'Bouw Woon Leef Academy' is vanavond te zien om 20.00 uur bij NH Nieuws.