Ga naar Content
Noord-Holland

Hufterproof Egmonds kunstpaard valt wederom ten prooi aan vandalen: "Je schaamt je kapot"

15 juli 2018, 14.52 uur
Door: · Foto: Ruud Dekker

EGMOND AAN ZEE Ondanks verwoede pogingen om het kunstpaard bij de entree van Egmond aan Zee hufterproof te maken, is het kunstwerk dit weekend opnieuw ten prooi gevallen aan vandalen.

Na de laatste vernieling tastte de gemeente diep in de buidel om het paard op te lappen. Voor negenduizend euro werd het paard gevuld met beton en werd het plastic hondje op z'n rug vervangen door een gietijzeren exemplaar. Met die maatregelen zouden vandalen hun vernielzucht niet langer op het paard botvieren, zo was de gedachte. De realiteit blijkt weerbarstig, want opnieuw is het kunstpaard vernield.

Lees ook: Omstreden Egmonds kunstpaard terug op oude stek: "Het is nu van massief beton"

Ditmaal niet met een zaag, maar met zwarte graffiti, zo blijkt uit foto's die Ruud Dekker op Facebook heeft geplaatst. Behalve de nodige strepen heeft de dader ook schunnige taal en een penis op het paard aangebracht. Dat roept wederom de nodige reacties op. "Wat een zielepieten zeg, kunnen ze die knol nu niet een keer met rust laten", schrijft een vrouw onder de foto's. "Je schaamt je kapot als Derper zijnde", reageert een ander. "De mensen die het dorp inrijden, ze zullen we denken." 

'Blijf er gewoon van af'
"En daar gaan we weer", verwijst een vrouw naar eerdere vernielingen. "Ja, ik begrijp dat er Derpers zijn die moeite hebben met het paard. Maar hij staat er nou eenmaal en het schoonmaken kost best veel geld. Blijf er toch gewoon van af." Eerder werd het paard herhaaldelijk beklad, waarna het kunstwerk nog werd bewerkt met een zaag. Ook het hondje op z'n rug, destijds nog van plastic, werd een keer gestolen.  

Lees ook: Hufterproof maken van Egmonds kunstpaard kostte 9.000 euro 

Het kunstpaard is onderdeel van 'De Paardenparade', een permanente kunstroute in de regio Alkmaar. Tien paarden staan verspreid over de verschillende gemeenten. Het Egmondse paard is het enige dat wordt gevandaliseerd.

Foto: Ruud Dekker