Ga naar Content

Heemsteedse zoekt wanhopig naar vermiste zwaan Zeus: "Ik huil iedere dag"

HEEMSTEDE Het verdriet is groot. Al 28 jaar zijn Ingrid van Gelder en Zeus de zwaan onafscheidelijk. Maar sinds twee weken is haar 'witte maatje' spoorloos. "Het is gewoon een leeg gat."

Wanhopig kijkt ze uit over de sloot achter haar woning. Even fluiten was voldoende geweest om Zeus in beweging te krijgen, maar het blijft stil. "Zeus is als een kind voor mij", vertelt ze NH Nieuws. "Ieder jaar, 365 dagen per jaar komt hij bij me op de steiger. Dat 'ie nu weg is, is verschrikkelijk. Ik mis 'm gewoon ontzettend en moet er iedere dag wel om huilen", aldus de Heemsteedse.

Lees ook: Ingrid en zwaan Zeus al 26 jaar een bijzonder setje: "Hij begrijpt me"

Dagelijks maakt ze nog een zoekslag. Dan rijdt ze langs de Leidsevaart, of stapt ze zelfs de achtertuinen van buurtbewoners binnen. "Het is net alsof het hele ras is uitgeroeid. Overal gekeken, maar in de hele omtrek is geen zwaan meer te bekennen."

Zwanendrifters
Volgens Ingrid kan Zeus' verdwijning maar een ding betekenen. "Dit moet het werk zijn van zwanendrifters. Die ze verkopen of wat dan ook. Ik blijf tegen beter weten in zoeken. En ik rust niet voor ik weet wat er gebeurd is."

Foto: NH Nieuws