Noord-Holland

Amsterdamse horecazaken hangen regenboogvlag uit: "We zijn geen freaks, we zijn de kleur van de stad"

14 juli 2018, 16.48 uur · Aangepast 14 juli 2018, 17.06 uur

Whatsapp

AMSTERDAM (AT5) Zo'n 350 horecazaken in de stad hangen vandaag de regenboogvlag uit en de A'DAM toren, Paradiso en de Melkweg zullen hun gevel in de kleuren van de regenboog hullen. Onder de noemer #westandtogether maakt de Amsterdamse horeca een statement tegen geweld en onverdraagzaamheid, waar de lhbti-gemeenschap steeds vaker mee te maken krijgt.

Inititiefnemer Donnie Bergsma, werkzaam in de homohoreca, maakte zelf mee hoe een mishandelde drag queen een bar binnenrende. "Zij was als dragqueen gekleed en in elkaar geslagen door drie jongens, wat ik heel erg vond. Mensen keken ernaar, die deden eigenlijk niks. Ze werd uitgelachen. Ze kreeg het gevoel dat het haar schuld was en dat raakte me heel erg."

Mishandeling
Mede-organisator Diva Mayday is bevriend met de Amsterdamse dragqueen Monique de la Fressange. Zij stond in de nacht van zaterdag 23 juni op een taxi te wachten toen ze door drie mannen werd aangevallen. Ze liep bij de mishandeling een hoop blauwe plekken en een gekneusde neus op. Mayday sprak het afgelopen jaar de gemeenteraad al toe om aandacht te vragen voor het toenemende lhbti-geweld in de stad.

Lees ook: Mishandelde dragqueen: "Ze moesten lachen terwijl ik vocht voor mijn leven"

Mayday: "We staan vaker te demonstreren voor onszelf en dat vind ik te gek maar ik heb vaak het gevoel: nobody cares. Het idee om nu ook de reguliere horeca te mobiliseren om een statement te maken naar ons toe vind ik echt tof idee. Daar wil ik mijn tijd en energie in steken. Dus we zijn iedereen gaan bellen en voordat we ze het hele verhaal verteld hadden zeiden ze: ja we doen mee."

Iedereen moet zich veilig voelen
Eén van de deelnemers aan de actie is Dolly Gavan van Disco Dolly. "Er gaat geen week voorbij waarin je niet leest dat er geweld wordt gepleegd. Dat er transgenders in elkaar worden geslagen is belachelijk. Ik vind het belangrijk dat iedereen in de stad zich veilig voelt."

De initiatiefnemers zijn verheugd dat de actie zo groot wordt opgepakt en dat ook de de reguliere horeca meedoet. Bergsma: "Wat er nu gebeurt is dat het hele volk opstaat en dat iedereen het voor elkaar opneemt." Mayday: "We zijn geen freaks, we zijn de kleur van de stad en ook al vind je het niet leuk, kijk de andere kant op maar blijf van ons af."

Gemeente Amsterdam
Whatsapp