Noord-Holland

Syrische vrijwilligers leiden Flessenscheepjesmuseum naar rustiger vaarwater

14 juli 2018, 00.08 uur

NH Nieuws

ENKHUIZEN - ENKHUIZEN Al tijden verkeert het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen in zwaar weer, maar sinds een paar maanden lijkt het tij te keren. Twee nieuwe vrijwilligers van Syrische afkomst blijken bijzonder waardevolle krachten.

"Ik ben hier nu 2,5 maand als vrijwilliger. En sinds ruim drie jaar ben ik in Nederland", vertelt Samir Antabi. Ten minste één keer per week is hij in het museum te vinden en sinds kort is ook de Syrische Mervat er als vrijwilliger actief. Vrijwilligerscoördinator Frans Wesseling is daar maar wat blij mee: "Samir staat altijd voor het museum klaar. Het is een heel goede aanwinst."

Lees ook: Flessenscheepjesmuseum in zwaar weer

Samir staat achter de kassa en doet veel hand-en-spandiensten. Ook begeleidt hij de museumbezoekers: "Boven hebben we een videoruimte waar te zien is hoe de scheepjes worden gemaakt. Ik leid de bezoekers daar rond." Vertellen over de geschiedenis van de scheepjes is voor Samir nog wel een uitdaging, maar volgens Wesseling gaat het hem prima af: "Z'n Nederlandse taal wordt steeds beter."

Ondanks de nieuwe krachten is het museum is het museum nog niet geheel in veilige haven. Door het personeelstekort blijven de deuren van het museum zo nu en dan gesloten.