Noord-Holland

Kunstcentrum Velsen vraagt faillissement aan

13 juli 2018, 18.56 uur · Aangepast 26 juli 2018, 10.27 uur

Google Streetview
Google Streetview

IJMUIDEN - IJMUIDEN Het Kunstcentrum Velsen in IJmuiden heeft faillissement aangevraagd. Het culturele centrum voor dans, muziek, kunst en theater verkeerde al langer in zwaar weer.

Dat meldt IJmuider Courant. De gemeenteraad van Velsen stemde gisteravond al in om geen eenmalige subsidie van 300.000 euro te geven om het vege lijf te redden. Met die beslissing was het gedaan voor het in zwaar weer verkerende kunstcentrum. 

Volgens bestuurslid Sascha Baggerman is de verslagenheid groot. "Het leed dat het faillissement veroorzaakt vind ik heel zwaar. Het personeel heeft geen schuld aan de situatie, maar staat wel op straat", legt Baggerman de zorgelijke situatie uit in de krant. 

 

Lees ook: Kunstcentrum Velsen in zwaar weer

Het ging al een tijd niet goed met het centrum. ZZP'ers konden niet worden uitbetaald en de gemeente wilde niet garant staan voor de financiële problemen en een eventuele lening. Het probleem zat hem in het jarenlange mismanagement door interim-bestuurders en verkeerde begrotingen. De financiën waren inmiddels grotendeels op orde, maar er was een betalingsachterstand van 150.000 euro. Volgens de gemeente was dit 350.000 euro. 

Snelle doorstart
Volgens Baggerman zou een doorstart heel snel kunnen gebeuren. "We willen de uitkeringssituatie voor het personeel zo kort mogelijk houden." Ze hoopt dat het kunstcentrum omgebouwd kan worden tot "netwerkorganisatie". Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. Zelf zal zij geen plek meer innemen in het eventuele nieuwe bestuur in het pand. "Als het lukt een nieuwe organisatie op te zetten, dan heeft de nieuwe stichting behoefte aan nieuwe en meedenkende bestuursleden."