Noord-Holland

Droom André Rieu komt uit: GroenLinks-voorzitter Huizen begint debat met 'lief liedje'

13 juli 2018, 18.57 uur · Aangepast 14 juli 2018, 11.48 uur

GroenLinks Huizen & Shutterstock
GroenLinks Huizen & Shutterstock

HUIZEN - HUIZEN GroenLinks-voorzitter Karin Rienstra is haar verhaal tijdens de Algemene Beschouwingen in Huizen gisteren begonnen met een lied. Daarmee voegt ze de daad bij het woord, want eerder deze week peilde ze bij het college wat zij ervan zou vinden om vergaderingen muzikaal te openen.

Die vraag kwam niet uit de lucht vallen: tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op 26 juni opperde wereldberoemd orkestleider André Rieu namelijk om alle vergaderingen zingend of met een muziekstuk te beginnen. Dat zou de saamhorigheid vergroten en de stemming verbeteren, zo betoogde Rieu. 

Rieu veroorzaakte de nodige ophef door als voorbeeld Alte Kameraden te noemen, een militaire mars die in 1889 werd gecomponeerd door de Duitse componist en militair Carl Telke en steevast door Rieu en zijn concert wordt opgevoerd. Hoewel het stuk geen nazistische oorsprong heeft, werd het door de nazi's misbruikt als strijdlied in concentratiekampen. Iets dat nabestaanden van Holocaust-slachtoffers tegen de borst stuit, zo bleek gisteren in het NOS Radio 1 Journaal

Sfeerverhogend
Karin Rienstra benadrukt dat ze in haar schriftelijke vraag aan college niet over het omstreden lied heeft gerept, maar dat het wel degelijk om een serieus voorstel ging. "Het idee was binnen de fractie opgekomen nadat hij (André Rieu, red) dat advies had gegeven, omdat het sfeerverhogend werkt." 

Helaas voor de GroenLinks-fractie staat het college van Huizen niet te trappelen om de muzikale noot aan vergaderingen toe te voegen. "We hebben de tip van deze gewaardeerde muzikant niet opgevat als een aansporing om ter zake het reglement van orde voor uw en onze vergadering aan te passen." Wel laat het college de gemeenteraad vrij in haar keuze om de vergaderingen zingend te beginnen. "Uw raad kan desgewenst daartoe voor uw vergaderingen het initiatief nemen." 

Zuiderzee
"Maar ik ben gisteren mijn eigen verhaal wel begonnen met een liedje", vertelt Rienstra tegen NH Nieuws. Vlak voor haar verhaal speelde ze het lied 'Als jochie fietste ik door Gooi en Groen' van de Hilversumse componist Ernst van der Sloot af, inclusief de bijbehorende videoclip. 

[YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=z9MEDq8vWYE]

"Het lied is door hem gecomponeerd voor een tentoonstelling over erfgoed in het Huizer Museum", legt ze uit. "Die schoonheid blijft mij altijd bij, de schoonheid van Het Gooi. Als jochie fietste ik door Gooi en groen en ging door weer en wind. Als man zou ik dit steeds willen. De streek is wat ons bindt." Rienstra noemt het een 'lief liedje'. "En heel toepasselijk." 

Verandering 
Zolang gemeenteraadsvergaderingen niet muzikaal worden geopend, acht Rienstra het goed mogelijk dat ze haar betogen en pleidooien vaker inleidt met muziek. "Dat ligt ook in m'n aard, om kijken hoe ik het zo goed en leuk mogelijk kan brengen." Behalve als inleiding ziet ze muziek ook als geschikt instrument voor politieke intermezzo's. "Ook voor onderbrekingen, want het zijn soms lange vergaderingen."