SolaRoad levert meer energie dan verwacht

13 juli 2018, 16.58 uur · Aangepast 13 juli 2018, 17.35 uur

NH Nieuws / Stephan Roest
NH Nieuws / Stephan Roest

KROMMENIE - KROMMENIE Het fietspad met geïntegreerde zonnecellen bij Krommenie levert meer energie dan verwacht, dat meldt het consortrium achter de proef. De zogeheten SolaRoad levert electriciteit maar functioneert in de praktijk als een gewoon fietspad.

Provincie Noord-Holland, TNO en Strukton Civiel die verantwoordelijk zijn voor de proef zijn tevreden over de resulaten. De energieopbrengst is hoger dan aanvankelijk verwacht en het beheer levert geen grote problemen op. Toch gaat men aanpassingen doen voordat het idee grootschalig toegepast kan worden. 

Toplaag
In praktijk bleek de toplaag van het fietspad gevoelig en had men te maken met schade aan de weg. De afgelopen jaren is er daarom met name gewerkt aan de verbetering van de slijtlaag. De komende tijd zal de robuustheid en duurzaamheid van de toplaag verder worden verbeterd. 

Eerste in z’n soort
De SolaRoad is een weg met geïntegreerde zonnecellen. Die vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit, wat weer voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt kan worden. De eerste 70 meter SolaRoad werd in 2014 aangelegd op een stuk fietspad in Krommenie. Het was destijds het eerste zonnewegdek in z’n soort.