Ga naar Content

Netbeheerders laten iedereen in de kou staan bij informatieavond over gevaarlijke stroomkabels

GOOISE MEREN Inwoners van de gemeente Gooise Meren hebben nog altijd geen duidelijkheid over het mogelijke gevaar van ondergrondse stroomkabels.

Gooise Meren is een van de 146 gemeenten in Nederland waarvan bekend is dat er ondergrondse hoogspanningskabels vlak langs de huizen lopen. De straling van deze kabels kan volgens de gezondheidsraad gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Gisteravond organiseerde de gemeente daarom een informatieavond, maar de belangrijkste hoofdrolspelers - netbeheerders TenneT en Liander - weigerden aanwezig te zijn.

Onduidelijke plattegrond
Hoogspanningsbeheerder TenneT stuurde wel een plattegrond, maar deze bleek te onduidelijk. "De kaart die we nu van TenneT hebben gekregen, daar kunnen we gewoon heel weinig mee, want de lijn die daardoorheen loopt is wel zes tot tien meter breed", vertelt wethouder Marieke Munneke-Smeets. "En dat maakt dat het exact bepalen waar de hoogspanningskabel loopt heel moeilijk."

Lees ook: Bewoners willen duidelijkheid over hoogspanningskabels door woonwijk: "Meten is weten"

Volgens de wethouder liggen er mogelijk nog meer kabels in de grond die gevaar opleveren. Zo lopen er ook laagspanningskabels van Liander, die eveneens voor sterke elektromagnetische straling kunnen zorgen. Dit netwerk is veel wijder vertakt dan de bekende hoogspanningskabels. Maar ook Liander weigerde duidelijkheid te verschaffen en stuurde zelfs geen enkele kaart naar de gemeente. 

Lees ook: Informatiebijeenkomst over gezondheidsrisico’s ondergrondse stroomkabels in Naarden

Zelfs de GGD kon gisteravond geen duidelijkheid geven aan de inwoners. Volgens René Stumpel van de GGD Gooise Meren is er nog te weinig bekend over de gezondheidsrisico's van stroomkabels onder huizen. "Zelf als er metingen zijn, en die moet je dat over een lange tijd doen, dan nog geeft dat nog geen zwart-wit antwoord op de vraag: is het veilig of is het niet veilig?"

Verenigen
Munneke-Smeets wil samen met andere gemeenten proberen of er op landelijk niveau beweging in de zaak valt te krijgen. “Er zijn 146 gemeentes in Nederland waar hetzelfde speelt. Het wordt tijd dat we ons gaan verenigen en dan richting minister gaan, dan ben je een stuk sterker dan een enkele gemeente alleen", aldus de wethouder.