Noord-Holland

De eeuwige discussie: wat is het nou? "Ik krijg het f-woord mijn strot niet eens uit"

13 juli 2018, 10.39 uur · Aangepast 13 juli 2018, 11.33 uur

Shutterstock / NH Nieuws / Coosto
Shutterstock / NH Nieuws / Coosto

- NOORD-HOLLAND Wat hebben de gemeenten Haarlem, Laren en Beemster met elkaar gemeen? Alleen dáár zegt de meerderheid van de inwoners 'friet' in plaats van patat. Dit feit en dat het vandaag French Fries Day is, is een goede aanleiding om de discussie weer aan te voeren: is het nou patat of patat, ehm, friet?

Een onderzoek op basis van social media posts is duidelijk: in Noord-Holland spreken de meeste inwoners van patat. In een aantal gemeenten hing het erom. In Heerhugowaard en Amsterdam had #teampatat een krappe meerderheid. Kijk hieronder hoe spannend het was in jouw gemeente. 

Er is dus wel enige verdeling, ook op de redactie van NH Nieuws. Want dat er in Haarlem, Laren en Beemster vaker 'friet' wordt gezegd is voor redacteur Maaike Polder genoeg reden om daar nooit heen te verhuizen. "Ik krijg het mijn strot niet eens uit. Fri.... Frit.... NEE! PATAT!" De Alkmaarse weet het nog goed: "Vroeger ging mijn vader vanwege de stank speciaal naar de schuur om patat te bakken." 

Culinaire zweem
Een gering aantal collega's schudt haar hoofd. "Ik kan niet anders dan friet bestellen. En dat zouden ze in heel Noord-Holland moeten doen, aangezien in acht van de tien beste frietzaken in Noord-Holland het woord 'friet' zit", aldus Pieter van den Akker (woont in Castricum, maar geboren en getogen in Breda). Een andere collega is er nog niet uit. Marijn Paesschen woont namelijk in Haarlem, maar komt oorspronkelijk uit Den Helder. "Als ik bij de kraam sta zeg ik 'doe mij maar een patat-oorlog', maar als er een culinaire zweem aan zit - in een restaurant of zo -, zeg ik friet." Geboren Purmerender Jelle Narold sluit zich aan bij #teampatat: "Dat we het hier nog over moeten hebben. In Noord-Holland gebruiken we het f-woord niet."

Zeg jij patat of friet en waarom? Stuur je antwoord en motivatie via Whatsapp naar 0630093003.