Noord-Holland

Buurt, burgemeester en politie overleggen over opsporing Heemsteedse autokrasser

13 juli 2018, 00.27 uur · Aangepast 13 juli 2018, 11.04 uur

NH

HEEMSTEDE - HEEMSTEDE Een paar keer per dag even om je auto lopen en kijken of er geen krassen op zitten en beelden met een dashcam of andere beveiligingscamera maken. Die tips heeft de politie voor de omwonenden van de Heemsteedse Eikenlaan. Ze voerden vanavond, samen met de burgemeester, in de straat overleg om de krasser zo snel mogelijk in de kraag te kunnen vatten.

Het aantal bekraste auto's staat inmiddels op achttien. De politie heeft nog geen idee wie het op de auto's gemunt heeft en roept daarom nog maar eens extra de hulp van de buurt in. Daarom stond er vanavond een politiebus in de Eikenlaan en probeerde wijkagent Robin Hoogervorst vragen te beantwoorden en tips te geven.

Lees ook: Al zeventien auto's bekrast in Heemstede, daders actief sinds juni

Dashcam
"Ik heb twee bekraste auto's. Die van mijzelf en die van mijn vrouw", vertelt een boze buurtbewoner. Hij luistert aandachtig naar de tips van de wijkagent. Een dashcam in de auto plaatsen behoort dus tot één van de mogelijkheden. Een dashcam die bijvoorbeeld aangaat zodra er een beweging wordt gesignaleerd. Maar zo'n camera heeft hij niet. "Die moet ik dan aanschaffen, misschien dat de gemeente wat kan bijspringen."

Burgemeester Astrid Nienhuis is ook naar het buurtoverleg gekomen en hoort de vraag van de buurtbewoner. "Ik zal op het gemeentehuis overleggen hoe en of we de bewoners daarbij kunnen helpen." Ook zij benadrukt dat de dader of daders zich snel moeten melden op het politiebureau.

Lees ook: Weer auto bekrast in Heemstede: dader mogelijk vastgelegd door camera's

Daderprofiel
De wijkagent vertelt dat de politie er alles aan doet om de krasser op te sporen, maar dat de buurt ook het hoognodige kan doen. "Als je beveiligingscamera's hebt, zorg dan dat je je auto goed in beeld zet." Er is nog geen signalement van de dader of daders. "Het enige wat we weten is dat uit een deel van de aangiften blijkt dat het vaak tussen drie uur 's middags en tien uur 's avonds gebeurt."

Een bewoner oppert of hij ook een camera in zijn vogelhuisje aan de gevel mag plaatsen. "Als u daar een camera in kan doen, dan mag dat zeker", lacht de wijkagent. In de hoop dat die camera misschien wel het doorslaggevende bewijs zal leveren. En als een bewoner de dader op heterdaad betrapt? "Meten 1-1-2 bellen, de verdachte in de gaten houden en de locaties doorgeven. Niet zelf proberen tegen te houden, daar zijn wij beter getraind in."