Noord-Holland

Reacties op beëdiging Halsema: "Ik twijfel er niet aan dat ze het goed gaat doen"

12 juli 2018, 23.40 uur · Aangepast 13 juli 2018, 00.52 uur

AMSTERDAM - AMSTERDAM Na een "Dat verklaar en beloof ik" werd Femke Halsema vandaag onder luid applaus beëdigd als de nieuwe burgemeester van Amsterdam.

De kersverse bestuurder opende haar speech niet met haar eigen woorden, maar citeerde in plaats daarvan Eberhard van der Laan. "Dank voor het hartelijk welkom dat u mij heet en voor het vertrouwen dat u mij schenkt. Vertrouwen is als een cadeau, iets waar je nooit aanspraak op hebt en altijd dankbaar voor moet zijn. Ik ben het en weet dat ik het vertrouwen de komende zes jaar iedere dag opnieuw waar moet maken."

Lees ook: Halsema is zojuist beëdigd als burgemeester van Amsterdam

Halsema gebruikte de woorden van haar voorganger omdat ze "het niet beter zou kunnen zeggen" en "niet zou willen beginnen door met een boogje om Eberhard heen te lopen". 

Positieve verwachtingen
Oud-burgemeesters van Amsterdam Job Cohen en Ed van Thijn hebben positieve verwachtingen voor de nieuwe burgemeester van de stad. Ze zijn het niet eens met de kritiek dat Halsema nog te weinig bestuurlijke ervaring zou hebben om het ambt goed te kunnen vervullen.

"Ik twijfel er niet aan dat ze dat gewoon heel goed gaat doen", aldus Cohen. Van Thijn onderkent dit: "Ze heeft een goede babbel, het is natuurlijk een van de beste parlementariërs die we hebben gehad. En als men dan zegt dat ze geen bestuurlijke ervaring heeft, zeg ik: als je zoveel jaren een dominante rol hebt gespeeld in het parlement, ken je de knallen van de zweep."

Ten slotte had Job Cohen nog een belangrijke tip voor haar: "Blijf jezelf!". 

Lees ook: Halsema aan de slag als burgemeester Amsterdam