Noord-Holland

EK Zandsculpturen in Zandvoort: "Als je een spelletje speelt, wil je winnen"

13 juli 2018, 08.30 uur · Aangepast 17 juli 2018, 14.28 uur · Door Geja Sikma

ZANDVOORT - ZANDVOORT Het is alweer de zevende keer dat in Zandvoort het EK Zandsculpturen wordt gehouden deze week. Maar nog steeds blijven badgasten zich verbazen over wat de zandbeeldhouwers van het broze materiaal weten te maken.

"Toen ik klein was, met een emmertje maakte ik wel eens een zandkasteel", vertelt een bezoeker. Toch is deze toerist is net als de andere strandgangers zwaar onder de indruk van het werk van de kunstenaars. Onder hen Maxim Gazendam uit Kortenhoef, die de eer van Nederland hoog moet houden. 

Lees ook: Zandkunstenaar Maxim doet gooi naar titel 'Europees Kampioen Zandsculpturen'

Zijn sculptuur 'Jantje lacht, Jantje huilt' heeft zijn grove vorm nu wel aangenomen. Nu is Maxim aan het schrapen. En aan het nathouden. Want met het droge weer is er snel de kans dat het zand afbrokkelt. 

Wereldkampioen
Een bezoeker uit het oosten van het land kijkt met verwondering naar de bouw van een beeld van een Duitse concurrent: een torenhoog beeld van Leonard Da Vinci. De kunstenaar laat zien dat het zand niet van het strand komt, maar uit een rivier. Het is steviger, "so it's holding it's shape."

Zondag wordt de Europees Kampioen bekendgemaakt. En Maxim gaat ervoor, ondanks dat hij zijn concurrentie hoog heeft zitten. "Maar als je een spelletje speelt, wil je winnen."