Noord-Holland

NL
V

Moeder doodgereden Tom (23) in emotionele verklaring: "Ons gezin lijdt eronder"

13 juli 2018, 10.32 uur · Aangepast 13 juli 2018, 10.51 uur

AALSMEER De familie van Tom (23) uit Aalsmeer die in 2015 werd doodgereden door een dronken automobilist, heeft een emotionele verklaring afgelegd bij het hoger beroep in de zaak. "Ons gezin lijdt eronder. Ik hoop dat het gauw voorbij is", sprak moeder Ria van Tol gisteren in de rechtbank.

"Was het Tom die daar onder het witte laken lag? Ik was in blinde paniek omdat langzaam maar zeker duidelijk werd dat m'n grootste nachtmerrie - het verliezen van m'n kind - harde werkelijkheid was geworden", zo zei ze, terwijl ze tegen de tranen vocht. 

Lees ook: Dronken automobilist rijdt Aalsmeerse man (23) en vrouw (18) aan: man dood, vrouw zwaargewond

Genoegen met de straf
De familie van de doodgereden twintiger maakte gisteren opnieuw duidelijk te balen dat de 47-jarige verdachte in hoger beroep was gegaan. Hij zou eerder hebben beloofd dat hij genoegen nam met de straf hij van de rechtbank had opgelegd gekregen. 

Toms moeder richtte zich in haar verklaring ook rechtstreeks tot de verdachte: "Ik hoop dat deze dag gauw voorbij is, dat de uitspraak niet lang op zich laat wachten. Ik hoop ook dat ik je na deze dag nooit meer hoef tegen te komen. Maar tegelijkertijd hoop ik voor jou dat je nooit hoeft mee te maken wat je ons gezin hebt aangedaan."

'Gezin lijdt eronder'
Ze ging verder: "Ons gezin lijdt eronder. Elke keer weer is het: wanneer is de rechtszaak? Wanneer kunnen we dit? Wanneer kunnen we dat? We kunnen niks plannen. Alles wordt naar zijn hand gezet en niet naar die van ons. Maar om het af te sluiten, wil je hier wel bij wezen. Ik hoop dat we dat hierna echt kunnen doen", zo sloot ze af. 

Lees ook: Aalsmeer geschokt na dodelijk ongeval: "De bestuurder zag er emotieloos uit

De verdachte kreeg gisteren in hoger beroep dezelfde eis te horen: dertig maanden celstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vijf jaar. Hij trok tijdens de zitting flink het boetekleed aan en zei dat hij fout op fout had gestapeld door te veel te drinken, achter het stuur te kruipen en te hard te rijden.

De verdachte zei verder dat hij zijn straf niet wil ontlopen. Maar dan het liefst niet dertig maanden celstraf, maar een taakstraf. De uitspraak is op 22 augustus.