Laboratorium VU voor zoektocht naar nieuwe antibiotica

12 juli 2018, 17.49 uur · Aangepast 12 juli 2018, 18.29 uur

VUmc
VUmc

AMSTERDAM - AMSTERDAM In het O|2 gebouw bij de VU komt een geavanceerd laboratorium voor onderzoek naar de verspreiding en resistentie van levensgevaarlijke ziekteverwekkers. Dit is nodig om het groeiende probleem van resistente bacterien aan te kunnen pakken.

In 2017 stierven wereldwijd 1,7 miljoen mensen aan tuberculose en dat maakt deze ziekte de meest dodelijke van dit moment. Mensen met een resistente vorm van TBC hebben een overlijdensrisico van 65 procent en dat is zelfs hoger dan ebola. Dit komt deels omdat de bacterie uitzonderlijk besmettelijk is en er sprake is van een groeiende multiresistente epidemie. 

Resistente bacteriën
In het nieuwe laboratorium met de naam ML-III Lab wordt onderzoek gedaan naar de volgende generatie antibiotica om resistente bacteriën effectief te bestrijden. Door de speciale inrichting en werkwijze kunnen wetenschappers veilig werken en komen micro-organismen niet in het milieu terecht.

"Het werken in een dergelijk laboratorium is zwaar. Maar het bestuderen, ontrafelen en een oplossing bieden voor gevaarlijke pathogene micro-organismen is een maatschappelijk doel wat daar ruimschoots tegenop weegt", aldus professor doctor Wilbert Bitter, microbioloog verbonden aan Amsterdam UMC. 

Toponderzoek
Het O|2 labgebouw is sinds 2016 in gebruik voor topwetenschappelijk onderzoek van de VU en Amsterdam UMC. Het huisvest diverse laboratoria voor onderzoek met ziekteverwekkende micro-organismen van verschillende risiconiveaus.