Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

ProRail pakt onbewaakte overweg aan: "Niet meer van deze tijd"

12 juli 2018, 18.20 uur · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND ProRail gaat vaart zetten achter het plan om onbewaakte spoorwegovergangen op te heffen. "In Noord-Holland is er zicht op een oplossing in Enkhuizen, Santpoort, Heiloo en Obdam", laat een woordvoerder weten aan NH Nieuws.

In totaal zijn er nog 113 onbewaakte overgangen in Nederland. ProRail hoopt dat er aan het einde van dit jaar 33 minder zijn. Wel moet er per situatie goed worden gekeken naar een passende oplossing. "Het kan daardoor in sommige gevallen net zo goed 2019 worden", geeft de woordvoerder toe. 

Lees ook: Nog tien onbewaakte overwegen in Noord-Holland

Momenteel wordt er nog gesproken met gemeenten en buurten. Met alle betrokken partijen wordt er gekeken naar de opties. Zo kan er beveiliging worden aangelegd en is het mogelijk om de weg om te leiden naar een bewaakte overweg. Daarnaast worden er voor wandelaars en vee spoorbruggetjes gebouwd of zogenoemde wandelbuizen, die onder het spoor worden geschoven. 

Levensgevaarlijk
Omdat treinen vaker rijden dan voorheen en vaak een hoge snelheid aannemen, zijn onbewaakte overwegen volgens ProRail "niet meer van deze tijd". Bovendien zouden steeds minder verkeersdeelnemers nog bekend zijn met de onbewaakte overweg. Levensgevaarlijk, oordeelt de spoorwegbeheerder daarom. 

Lees ook: Ongeluk bij onbewaakte overgang voer voor discussie: "Er moet echt een oplossing komen"

Vorig jaar gebeurden er dan ook meerdere ongelukken op zo'n onbewaakte overweg. Zo ontstond er op het spoor in Heiloo enorme ravage, na een aanrijding tussen een trein en een bestelbus.