Fors meer reizigers stations Metropoolregio

12 juli 2018, 17.02 uur · Aangepast 12 juli 2018, 17.55 uur

Shutterstock
Shutterstock

- UTRECHT NS-stations in de Metropoolregio Amsterdam zijn het afgelopen jaar weer drukker geworden. Vooral op Amsterdamse stations nam het aantal reizigers flink toe, zo blijkt uit nieuwe cijfers van NS. De vijf grootste stations van Nederland kregen allemaal te maken met meer in- en uitstappers. Maar op met name kleinere stations nam het aantal reizigers juist flink af.  

Vooral de stations Amsterdam-Zuid en Almere Poort kregen te maken met meer treinreizigers en groeiden fors met zo’n 20 procent. Ook Amsterdam Bijlmer, Amsterdam Holendrecht en Schiphol zagen een toename van het aantal reizigers. Amsterdam Rai en Duivendrecht kregen daarentegen minder passagiers en dat lijkt een gevolg van de directe verbinding tussen Utrecht CS en Amsterdam Zuid. RAI kende een daling van 14 procent.

Ook de Kennemerlijn tussen Haarlem en Uitgeest is uit de gratie van de treinreizigers. Door de uitgeklede dienstregeling laat een toenemend aantal reizigers de stations op deze lijn links liggen. 

Op Amsterdam Centraal stapten in 2017 gemiddeld meer dan 184.000 reizigers per dag in en uit de trein. Dat is zo’n zes procent meer dan het jaar ervoor. Alleen Utrecht Centraal verwerkt net iets meer reizigers. 

Lees ook: Komende-jaren-duizenden-extra-treinreizigers-verwacht-ProRail-investeert-miljarden

Van de vijf grootste stijgers in het hele land groeit station Schiphol Airport het hardst met 9 procent tot bijna 86.000 reizigers per dag. Dit heeft volgens NS te maken met de grote groei van de luchthaven. De groei van station Amsterdam Zuid tot bijna 55.000 reizigers per dag is het gevolg van de ontwikkeling van het gebied en de aanpassingen naar aanleiding van de nieuwe dienstregeling in 2017. Door de ingebruikname van de Noord-Zuidlijn in juli 2018 zal deze groei volgens NS verder doorzetten.