Gemeente Hilversum zet zich actief in tegen eenzaamheid en suïcide

12 juli 2018, 16.40 uur · Aangepast 12 juli 2018, 16.56 uur

Shutterstock
Shutterstock

HILVERSUM - HILVERSUM De gemeenteraad in Hilversum heeft gisteravond ingestemd met een structurele aanpak tegen eenzaamheid en een integrale preventieaanpak tegen suïcide. De Regio Gooi en Vechtstreek gaat een actieplan opstellen en in het kader van eenzaamheid gaat de gemeente gebruik maken van het actieplan #eentegeneenzaamheid.

Beide thema's bracht het CDA Hilversum onder de aandacht door middel van een motie. Het zijn gevoelige thema's dat bij veel mensen emotie oproept, zo ook in de Hilversumse gemeenteraad die unaniem heeft ingestemd met beide moties.

In de regio Gooi en Vechtstreek vonden er in 2017 24 zelfdodingen plaats. Het CDA schrijft dat signalen vaak niet herkend worden door instanties en familie en de impact van suïcide enorm is. Daarom vragen ze de Regio Gooi en Vechtstreek met een actieplan 'suïcidepreventie' te komen.

Leees ook: Vrijwilligers varen eenzame ouderen over de Loosdrechtse Plassen met een speciale rolstoelboot

Er komt ook een actieplan tegen eenzaamheid en dat is nodig, want ruim 8% van de Hilversummers is ernstig eenzaam en uit de Monitor Hilversum 2017 blijkt dat de eenzaamheid in Hilversum is toegenomen. Ze hopen dat een lokale variant van het actieprogramma 'Één Tegen Eenzaamheid' dit aantal naar beneden te krijgen.