Start van hoofdcontent
NL
V

Gemeente Enkhuizen komt tot 'raadsbreed akkoord'

12 juli 2018, 17.20 uur · Aangepast 12 juli 2018, 20.05 uur · Foto: Shutterstock

ENKHUIZEN Het raadsbreed akkoord is afgelopen dinsdag vastgesteld tijdens de raadsvergadering. Al eerder werd duidelijk dat er geen coalitie in Enkhuizen gevormd zou worden.

"Het heeft misschien wel wat langer geduurd, maar dat is een bewuste keuze", legt Margreet Keesman, fractievoorzitter van SP uit. In eerste instantie heeft de informateur gekeken of er een coalitie mogelijk was, pas later kwam het raadsbrede akkoord als tweede optie in beeld.

SP en VVD waren de kartrekkers in het vormgeven van het akkoord. “We hebben er extra tijd voor uitgetrokken om voor iedereen helder te krijgen wat een dusdanig akkoord inhoudt”. Bij een raadsbreed akkoord is er geen coalitie of oppositie. Dit betekent dat de wethouder draagvlak moet zien te vinden binnen de raad.

Wethouders
De volgende stap is het vinden van de nieuwe, onafhankelijke wethouders. Eind augustus zullen de eerste sollicitatiegesprekken daarvoor plaatsvinden. "We hopen in september alles rond te hebben", aldus Keesman. Tot die tijd zal het huidige college met waarnemend burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper het gemeentebestuur vormen.