Noord-Holland

Operatie Marktmeestershuisje: pand in z'n geheel van ene naar andere hoek Koemarkt verplaatst

12 juli 2018, 13.33 uur · Aangepast 12 juli 2018, 13.51 uur · Foto: NH/Bernd de Boer

Whatsapp

PURMEREND Wat doe je met een pand dat plaats moet maken voor nieuwbouw? Waar zulke gebouwen vaak tegen de vlakte gaan, kiezen ze in Purmerend voor een heel andere methode: het in 1910 opgeleverde en van bakstenen gebouwde Marktmeestershuisje op de Koemarkt wordt vandaag in z'n geheel van de ene naar de andere hoek van het plein verplaatst.

Het vierkante Marktmeestershuisje staat nu nog op de hoek van de Koemarkt en de Plantsoenstraat, maar moet daar weg omdat op die locatie de nieuwe markthal van de stad zal verrijzen.  

Om het historische pand te sparen, is besloten een nieuwe locatie te zoeken. Die locatie is enkele tientallen meters verderop gevonden, op een andere hoek van de Koemarkt. De verplaatsing van het pand is met recht een convoi exceptionelle, want nadat het huis minutieus op een betonnen plaat is gehesen, wordt het centimeter voor centimeter naar de nieuwe locatie gereden.  

Hoewel er uit veiligheidsoverwegingen hekken rond het pand zijn geplaatst, kunnen belangstellenden de operatie van dichtbij volgen. Naar verwachting duurt het verplaatsen ongeveer een half uur, waarna het draaien van het pand nog enkele uren in beslag zal nemen. De gemeente noemt dat het spannendste onderdeel van de operatie, omdat het huis daarbij uit balans kan raken en kan breken. 

Ben je vandaag niet in het centrum van Purmerend? Volg de operatie dan hieronder via de livestream van mediapartner RTV Purmerend.

Whatsapp