Noord-Holland

De Peiling: Leeftijdsdiscriminatie bij veel vacatures

12 juli 2018, 12.26 uur · Aangepast 12 juli 2018, 13.44 uur

- 'Jonge hond gezocht. Startersfunctie voor pas afgestudeerden. Het mag niet, maar gebeurt volop. Leeftijdsdiscriminatie in vacatures komt tienduizenden keren per jaar voor.

Afschrikken
Oudere sollicitanten laten zich afschrikken door vacatures waarin duidelijk om een jongere wordt gevraagd. Dat blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens, uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2017 was in 40.000 tot 60.000 vacatures sprake van leeftijdsdiscriminatie.

Leeftijd weegt zwaar
Volgens het College is het effect van een leeftijdseis in een vacature groot. Bij de beslissing te solliciteren weegt een leeftijdseis zwaarder dan het salaris, de reistijd en het type contract bij elkaar.

Langdurig werkloos
Oudere werkzoekenden hebben het zwaarder op de arbeidsmarkt dan jongeren. Ze zijn vaker langdurig werkloos en hebben een kleinere kans op het vinden van een baan. In 2017 was ruim zestig procent van de langdurig werklozen ouder dan 45 jaar.

Verboden
Leeftijdsdiscriminatie is bij wet verboden, maar het gebeurt volop. "Een jonge kandidaat zoeken is nog te vanzelfsprekend en het benadelen van oudere sollicitanten is alom geaccepteerd. Dit moet anders", aldus het College.

Wat is jouw ervaring?
Heb jij sollicitatie-ervaring als 45 plussers? Hoe overtuig je als oudere sollicitant een 'op zoek naar jonge honden'-werkgever van jouw kwaliteiten?

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl.