Noord-Holland

298.000 kraanvogels in Hilversum als herinnering aan slachtoffers MH17

12 juli 2018, 12.45 uur · Aangepast 17 juli 2018, 10.48 uur

NH

HILVERSUM - HILVERSUM Een speciale expositie met 298.000 gevouwen kraanvogels voor de slachtoffers van de MH17-ramp strijkt neer in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum deze zomer. De kraanvogels staan symbool voor de 298 slachtoffers van de vliegramp. "Een vierkant papiertje zegt niets, maar als je daar een kraanvogel van vouwt zit daar veel emotie in", vertelt initiatiefneemster Tjitske Dijkstra, die haar collega en goede vriendin verloor.

Tjitske besloot om duizend kraanvogels voor haar vriendin Hieke Raap te vouwen. "Op deze manier probeerde ik een klein beetje de vrede te prediken. Want hoe je het ook wendt of keert zijn de slachtoffers van de MH17 oorlogsslachtoffers."

Het verhaal ging als een lopend vuurtje rond. Uit alle hoeken van de wereld kreeg Tjitske vogels toegestuurd. Toen besloot ze om door te gaan tot de 298.000: voor elk slachtoffer duizend kraanvogels. De kraanvogel die haar het meest is bijgebleven, heeft ze uit Zuid-Afrika gekregen. "Dat was iemand die Hieke goed kende, dat deed mij wel wat. Met zo veel zorg en aandacht is daar in de verte een vogeltje gevouwen. Echt bijzonder."

Japanse legende
Het idee van een eerbetoon dat bestaat uit duizend kraanvogels komt van de Japanse Sadako Sasaki. Tien jaar na de atoombom op de Japanse stad Hiroshima kreeg zij leukemie door de straling. Volgens een Japanse legende mag je een wens doen als je duizend kraanvogels hebt gevouwen. De duizend haalde Sadako niet. Toch vroeg ze in een wens om wereldvrede. Nog altijd worden in Hiroshima miljoenen vogeltjes voor haar neergelegd.

Hieke was een belangrijke vriendin voor Tjitske. "Meer dan ze waarschijnlijk zelf gedacht heeft. Ze kwam vaak op Schiermonnikoog waar ik woonde en door haar kwam ik in aanraking met het vasteland en werden we uiteindelijk collega's op het Alfa College in Groningen. Ik mis haar nog elke dag."

Na een expositie in Emmen komen de kraanvogels nu naar Hilversum. Een bijzondere plek, want hier werden alle lichamen van de slachtoffers heengebracht voor identificatie. Ook waren er vijftien Hilversummers aan boord van vlucht MH17. "Het wordt een plek waar je de herinnering levend houdt", besluit Jitske.

Vanaf dinsdag 17 juli, precies vier jaar na de ramp, zijn de kraanvogels in Beeld en Geluid te bewonderen.