Noord-Holland

Frauderende ambtenaar gaf miljoenen uit aan dure auto's, speedboten en sieraden

12 juli 2018, 11.40 uur · Aangepast 12 juli 2018, 11.50 uur

Shutterstock
Shutterstock

AMSTERDAM - AMSTERDAM (AT5) Chany R., de frauderende ambtenaar die het wagenpark beheerde van stadsdeel Amsterdam-West, moet samen met zijn vrouw zeker 3 miljoen euro aan de gemeente terugbetalen.

Dat meldt De Telegraaf op basis van de uitspraak van de privaatrechter. De man werkte als wagenparkbeheerder bij het Amsterdamse stadsdeel West toen zijn frauderende werkzaamheden in 2015 aan het licht kwamen. Hij werd op staande voet ontslagen. 

In zijn rol bij het het stadsdeel was hij verantwoordelijk voor de inkoop van auto's. Met een geraffineerde constructie werden er via allerlei bankrekeningen miljoenen euro's gemeentegeld verduisterd, die uiteindelijk bij de ambtenaar en zijn vrouw terechtkwamen.

Luxe goederen
Zij gaven het vervolgens uit aan dure auto's, speedboten, sieraden, weekendjes weg, gokken en andere luxe goederen. In het huis en enkele opslagplaatsen zijn onder andere een BMW en dure sigaren in beslag genomen. 

Nu moet het stel op verzoek van de privaatrechter drie miljoen euro terugbetalen. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar de man en zijn vrouw.

Lees ook: Ambtenaar verduisterde kwart miljoen, gemeente deed geen aangifte

Het is overigens niet de eerste keer dat de gemeente geplaagd wordt door fraudezaken. AT5 maakte eerder een overzicht, van groot (een stagiair die voor tienduizenden euro's fraudeert) tot klein (gemeente betaalt per ongeluk voor nieuwe kraan van ambtenaar).