Flevoland laat edelherten afschieten

12 juli 2018, 11.00 uur · Aangepast 12 juli 2018, 11.48 uur

Shutterstock
Shutterstock

- LELYSTAD Flevoland laat zo snel mogelijk 980 edelherten in de Oostvaardersplassen (OVP) afschieten. Ongeveer 180 konikpaarden verhuizen naar een gebied elders in Europa. Er blijven dan nog 1100 herten, paarden en koeien in het natuurgebied over. 

Staatsbosbeheer moet met een plan komen hoe het grootschalige afschot het best kan gebeuren. Dat hebben Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond na een urenlang debat besloten. GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren tegen. Een meerderheid van het provinciebestuur onderschreef daarmee de nieuwe beheeradviezen van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA). Het advies kwam na een strenge winter waarin duizenden dieren bezweken. Dat mag nooit meer gebeuren, vinden alle Flevolandse politici.

Liever verhuizen
Flevoland wil de edelherten liever verhuizen naar een andere plek, maar dat lijkt niet te gaan lukken, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra woensdag. Haast is geboden om voor de winter klaar te zijn. Dan moet ook duidelijk zijn hoe men kan voorkomen dat het aantal dieren opnieuw uit de hand loopt. Mogelijk verdwijnen een of meer grote hoefdiersoorten. 

Wild gebied
Flevoland heeft veel zorgen over de juridische houdbaarheid van het nieuwe beleid, aangezien de rechter meermalen het oude beleid heeft bekrachtigd. De Oostvaardersplassen zouden een wild gebied zijn zonder menselijk ingrijpen, maar dat wordt nu losgelaten. ,,Onze juristen zeggen dat er voldoende wettelijke ruimte is voor dit beleid. Er is ook breed maatschappelijk draagvlak voor. Er moet iets gebeuren. We zien rechtszaken met vertrouwen tegemoet'', aldus Hofstra woensdag.